Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Traffic Snake Game (Közlekedési Kígyó Játék)

  • 2014. június 19.
  • Ressinka Agnes

A sikeres Traffic Snake Game (Közlekedési Kígyó Játék) belgiumi, ausztriai, hollandiai kampánya után Magyarországon is újraindul a következő tanévben. A kampány legalább 18 országban kezdődik el idén. A játék célja az iskolás gyerekek ösztönzése arra, hogy autó helyett inkább gyalog, kerékpárral, vagy közösségi közlekedéssel járjanak az iskolába szüleikkel. Az új projekt partnereinek első találkozója a belgiumi Leuvenben március 27-28-án volt.

A Traffic Snake Game kezdeményezést a belga Mobiel21 szervezet hozta létre, amikor mindössze néhány iskola részvételével elkezdte a kampányt Flandriában. A játék sikeresnek bizonyult; jelentősen csökkentve a szén-dioxid kibocsátást, és növelve a fenntartható közlekedés arányát. Napjainkban a kampány csak Flandriában ezer iskolán keresztül 200.000 diákhoz és 150.000 családhoz jut el évente. Jelenleg az iskolába járáshoz az autómentes közlekedésre nevelő játékot 18 országban adaptálják a helyi viszonyokhoz és nyelvekhez. A kampány vicces, érdekes, és könnyű megvalósítani.

A két hetes játék során a gyerekek a Közlekedési Kígyót ábrázoló molinóra minden nap a különböző fenntartható közlekedési módokat szimbolizáló pontokat ragasztanak annak megfelelően, hogy az adott napon hogyan közlekednek. Ezek közé a közlekedési módok közé tartoznak például a gyaloglás, kerékpározás, telekocsi, és a közösségi közlekedés. Minden iskola célokat tűz ki a kampány elején. A cél az, hogy a gyerekek a kígyó farkától a feje felé haladva, naponta minél több pontot ragasszanak a molinóra. Az egyes napokon a sikeres osztályok díjakat is kaphatnak. Akik elérik a kitűzött célokat, különböző nyereményekben részesülnek, amely lehet egy eltekintés a házi feladattól, vagy a játék-szünet meghosszabbításától akár tárgybeli jutalomig, mint például kerékpáros kiegészítők, ajándéktárgyak, kirándulás, stb.

A Traffic Snake Game célja egy európai szintű sikertörténet elindítása. Az első években országonként három városban hozzávetőlegesen 60 iskola bevonása fog megtörténni; ez csaknem 1000 iskola aktivizálását jelenti európai szinten. A kampány célja a fenntartható közlekedés arányának 15 százalékos növelése, amely a megfelelő széndioxid csökkentéssel párosul. Mindez hozzávetőlegesen két és fél millió kilométer autós utazás-csökkenést is magával fog hozni a gyaloglás és a kerékpározás javára. A kampány terjedésével gyermekek millióihoz jut majd el az üzenet.

Az új Traffic Snake Game hálózat létrehozása a jó példák európai szintű terjesztését teszi lehetővé. A hálózat egyes országokban tevékenykedő képviselői fogják megvalósítani a kampányt. Magyarországon a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) kapta meg ezt a feladatot.

Peti az utazó piton Magyarországon

Magyarországon a kampányt Közlekedési Kígyó Játéknak hívják, a főszereplő neve pedig Peti az utazó piton. A kampány előkészítése folyamatban van, már több iskolával és szervezettel történt meg a kapcsolatfelvétel. A kampány a szeptemberi iskolakezdés után indul. Korábban Miskolc városában már játszották ezt a játékot.


További információért, és csatlakozási szándék kifejezéséhez iskolák, szervezetek, és önkormányzatok érdeklődését várjuk.

Kapcsolattartó: Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), Szentendre

Mezei Csaba, telefon: (06-26) 504-046, e-mail: [email protected]

Kapcsolódó weboldal: www.trafficsnakegame.eu

 

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet