Egészséges Nyilatkozat
A civil környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek összefogásából létrejött „Ökológiai Fogyasztóvédelmi Munkacsoport” támogatja az oktatási és az egészségügyi tárca õsztõl tervezett „iskola-büfé reformját”. Ezzel kapcsolatban nyilatkozatot jelentetett meg.
Egyetértünk a reform egészséges életmód pedagógiáját terjesztő célkitűzéseivel, valamint a tervezett – büfék élelmiszer választékát behatároló - jogszabályi korlátozásaival.
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos országos program hatékonyságát
- a büfé-reform következetes kiterjesztésével (a kidolgozott normák alkalmazása az iskolai menzákra, élelmiszer automatákra és rendezvényekre, a „hulladék-szegény” büfék elterjedésének serkentése),
- az elismert biotermékeket forgalmazó büfék támogatásával,
- és az egészségtelen termékek fiataloknak szóló reklámjainak korlátozásával javasoljuk növelni.
Közismert,
hogy a gyermekkorban kialakult táplálkozási
szokások egész életre meghatározóak.
Tény az is, hogy a modern civilizációs
betegségek nagy része a helytelen táplálkozásra
vezethető vissza (túlsúly, magas vérnyomás,
anyagcsere zavarok, fogszuvasodás, cukorbetegség). A
magyar fiatalok szomorú egészségi statisztikája
ismert ugyan , az iskolai büfék élelmiszereinek
azonban sajnos egyre kevesebb köze van az egészséges
táplálkozáshoz. Ennek oka az, hogy a büfék
választékát az egészségvédők
elvárásai helyett eddig a vállalkozók
érdekei határozták meg – az ő elsődleges
céljuk pedig a nagy hasznot biztosító kólák,
cukrozott „adalékitalok”, édességek, sós
rágcsálnivalók forgalmának növelése.
Ezt a választékot kínálják
sajnos az iskolákba telepített élelmiszer
automaták is. Az iskolának a bérlőivel kötött
szerződésekben lehetősége lenne érvényesíteni
az egészséges táplálkozással és
környezetbarát üzemeltetéssel kapcsolatos
elvárásokat. Az iskolavezetés ugyan általában
komolyan gondolja az egészséges életmódra
nevelést - anyagi nehézségeik miatt azonban a
bérleti díj vagy az automatások által
ígért alapítványi juttatás fejében
gyakran kénytelenek megalkudni. Ezért is üdvözöljük,
hogy az Egészségügyi és az Oktatási
Minisztérium a szakmai és jogi segítségen
kívül - kiírt pályázatával
anyagilag is támogatni kívánja az iskolák
büfé-reform erőfeszítéseit.
Kérjük,
hogy a most bevezetendő szabályozás kötelezően
írja elő a már meglévő büfé-szerződések
– új elvárások szerinti- felülvizsgálatát
is. Nyilvánvaló, hogy a társadalmi közérdeket
felmutató „büféreform” gazdasági
érdeksérelemmel jár. Szomorúan rögzítjük,
hogy az élelmiszeripar – jól behatárolható
anyagi érdekből - vitatja az OÉTI
élelmiszerkészítményekhez kidolgozott
normarendszerét és ellenzi annak rendeleti szintű
kihirdetését. A gyártók által
hirtelen követelt hatásvizsgálatokat illetve
beígért önkorlátozást csak
időhúzásnak tartjuk. Hiteltelen is, hiszen az iskolai
büfék nyitásához egy beszállító
sem kért hatásvizsgálatot (az eredmény
sajnos ismert) – az önkorlátozó vállalásaik
komoly(talan)ságát pedig jól jelzi a betétes
csomagolások eltüntetése és a szaporodó
élelmiszerbotrányok. Az, hogy egy élelmiszer
megfelel az élelmiszertörvény előírásainak,
még nem jelenti azt, hogy az egészséges lenne.
Véleményünk
az, hogy egészséges táplálkozáshoz
egészséges élelmiszerek kellenek.
Ezek OÉTI által történt
tudományos-normatív behatárolása segíti
mindazon polgárok és intézmények
fogyasztói döntését, akik felelősséget
éreznek maguk és a felnövekvő generáció
egészségéi állapotáért. Az
egészséges táplálkozás mindennapi
gyakorlatában kiemelkedő szerepe van a családok
példamutató-funkciójának és nagy
szerep jut(na) a reklámiparnak. A felelősségünk
közös. A kérdés most úgy is
megfogalmazható: van-e jogunk a gyerekeket a fogyasztói
társadalom nevében megfosztani attól, hogy
legalább az iskolában megismerhessék az
egészséges életmód alapjait, a
környezettudatos fogyasztói alternatívákat?
Véleményünk szerint az egészséges táplálkozás Magyarországon sem maradhat óhaj vagy erkölcsi kategória. Az idő elfogyott. A magyar egészségügy statisztikák ismeretében - önmagunk ámítása helyett - nálunk is lépni kell az iskolai büfék (élelmiszer automaták) választékának megreformálása érdekében. Meggyőződésünk, hogy a 2005 őszétől tervezett intézkedések ösztönzik az ipar és kereskedelem fenntartható fogyasztásra való átállítását, eleget tesznek a nemzetközi elvárásoknak és segítik a komplex iskolai egészségnevelési programok beindítását.
Budapest-Győr, 2005. július 26-án.
Ökológiai
Fogyasztóvédelmi Munkacsoport
Bővebb
felvilágosítás:
Dr. Kalas György, tel: 96/317-722, 123 mell.,
[email protected]
Móra
Veronika, tel: (1)411-3510, [email protected]
Az Ökológiai
Fogyasztóvédelmi Munkacsoport 7 civil szervezet
(Energia Klub, Hulladék Munkaszövetség, Ökotárs
Alapítvány, Reflex Környezetvédelmi
Egyesület, Tudatos Vásárlók Egyesülete,
Védegylet, Zöld Fiatalok Egyesület) fogyasztóvédelmi
kérdésekkel foglalkozó szakértői
testülete, amely kb. egy éve tevékenykedik. Több
közös projektet futtat a fogyasztóvédelmi
közpolitikák és az ökológiai
fogyasztóvédelem közelítése, illetve
az e területen megvalósuló szemléletformálás
terén.