Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dunaújvárosban megelégelték a suttyomban szemetelést

  • 2009. április 30.
  • humusz
Szerző: 
admin
Dunaújvárosban az utóbbi időben elszaporodtak az illegális szemétlerakók. Ezt elégelték meg a dunaújvárosi rendőrök is, és harcot indítottak ezen telepek felszámolására, a szemetelők kézre-kerítésére. A közelmúltban eredményesen végződött akciók után kicsit fellélegezhetnének a nyomozók, de ők ennek ellenére további ellenőrzéseket terveznek. A cél, az összes illegális dunaújvárosi hulladékkezelő telephely megszüntetése.

 

A Kikelet 2. elnevezésű fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat része volt az az akció is, amit a dunaújvárosi rendőrök, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi - Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakemberei, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-Dunántúli Felügyelőségének tagjai, valamint az APEH Közép-Dunántúli Regionális Igazgatóságának adóellenőrei közösen hajtottak végre hétfőn. A nyomozók a szakemberekkel közösen Dunaújváros, Kajszi utcában bukkantak rá egy illegális telephelyre, ahol mintegy tucat bontásra váró autó, illetve autóalkatrész sorakozott akkumulátorokkal, fáradt olajos és gázolajos kannákkal, motorblokkokkal, gumiabroncsokkal és rozsdás fám alkatrészdarabokkal. Mindegyik szerv megindította a maga hatósági eljárását. A dunaújvárosi nyomozók pedig hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetése miatt indítottak nyomozást az ügyben. Szakértő kirendelése is megtörtént, annak megállapítására, hogy a területen lévő alkatrészek veszélyes hulladéknak minősülnek-e, illetve, hogy ott tárolásuk okozott-e kárt a területen, felmerül-e környezetkárosítás. A rendőrök természetesen vizsgálják a telepen talált gépkocsik és alkatrészek származási helyét is. A nyilvántartó szerint körözött autó, illetve tárgy nem volt a területen.

A dunaújvárosi rendőrök társszervekkel való ilyen jellegű akciója nem új keletű. Már többször volt hasonló razziára példa az elmúlt években is. A közelmúltban azonban egyre több olyan illegális telep, illetve lerakóhely tűnt fel a városban és környékén, ahova szemetet vittek az emberek.

A napokban fejeződött be az a nyomozás a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon, ami egy 19 éves és egy 24 éves nagyvenyimi férfi ellen indult, akik Mélykúton, egy erdősávnál akartak nyolc köbméter építési törmeléket és háztartási hulladékot lerakni egy mezőgazdasági vontatóval és az utána kapcsolt pótkocsival. Az arra járó mezőőr azonban észlelte az illegális tevékenységet, és értesítette a rendőrséget.
Hasonló módon jártak el a dunaújvárosi nyomozók egy másik ügyben is, amikor Nagyvenyim külterületén egy fasornál kisteherautóból dobtak le szemetet ismeretlenek. A rendőröknek sikerült beazonosítani a személyeket, és eljárás alá vonni őket.

A dunaújvárosi rendőrök a jövőben is terveznek közös akciókat a társszervekkel. Fel kívánnak lépni mindazon színesfémgyűjtő teleppel, illetve autóbontóval szemben, ahol illegális módon folyik a szeméttárolás. Azon túl, hogy a rendőrség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt (aminek alapesetben büntetési tétele három évig, míg veszélyes hulladék tárolása esetén ez akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet) eljárhat a telep vezetőjével szemben, még a környezetvédelmi hatóság is kezdeményezhet hatósági eljárást, aminek akár több tízmillió forintos büntetési tétele is lehet.   

 

Forrás: OrientPress Hírügynökség