Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drága a környezetbarát füzet és írószer

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz

Kevés és drága a környezetbarát füzet és írószer a boltokban. Erre hívta ma fel a figyelmet a Hulladék Munkaszövetség. A civilszervezet arra bíztatja a szülõket, hogy újra felhasználható papírból és természetes anyagokból készült tanszereket vásároljanak az iskolakezdéshez, mert azok nem károsítják sem a környezetet, sem az egészséget.
Rendhagyó tanévkezdésünkön az RTL Klub is ott járt.

A legkisebbek is tudják, mi a különbség a műanyagból és a fából készült vonalzó között. Nemcsak a tartósság, hanem az is, hogy hulladékként az egyik jobban szennyezi a környezetet.

A Hulladék Munkaszövetség ma rendhagyó osztályfőnöki órán hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy iskolakezdési akciókban kapható termékek olcsók ugyan, de rossz minőségűek. A tollakban, filcekben, festékekben, színes ceruzákban, ragasztókban például a szervezet szerint veszélyes anyagok is lehetnek, amelyek az egészségre ártalmasak, rákkeltőek. Azt mondják, magyar környezetbarát termék nincsen, de vannak jobb minőségű európaiak.

"A külföldi jelzések, illetve az Európai Uniónak az ismert jelzését kellene figyelni, ez a CE-jelzés, ami arra utal, illetve az EN, a 71-es szám, ami az európai normáknak megfelelő vegyi anyag tartalmat és határértéket jelöl"- mondta Kalas György, a HUMUSZ munkatársa.

A környezetbarát termékek azonban nem tudják felvenni a versenyt az akciós árakkal. Egy újrahasznosítható papírból készült füzet előállítási költsége például 50-60 forint, míg egy akciós füzet ára az egyik bevásárló központban 11 forint. Utóbbiakat Kínában gyártják, viszont ugyanúgy néznek ki, mintha az egyik nagy múltú magyar gyárból kerültek volna ki. A cég vezetője szerint ennyiért nem lehet jó minőségű árut előállítani.

„A Fűzfői Papírgyárnak az olcsó kínai füzet miatt az elmúlt években milliárdos nagyságrendű volt a vesztesége”- mondta Mészárovics Imre, vezérigazgató, Fűzfői Papírgyár.

forrás: www.online.rtlklub.hu