Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Diákcsoportok oktatása

  • 2004. október 21.
  • humusz
A HuMuSz oktatási programjának célja a környezetvédelmi - elsõsorban a hulladékkérdéssel kapcsolatos - ismeretek terjesztése, melynek kapcsán lehetõséget biztosítunk hulladékos tematikájú elõadások meghallgatására - általános iskolás korosztálytól a felsõoktatásban résztvevõ hallgatókig minden szinten.
Oktatóterem és hulladékos kiállítás

Előadásaink egyik helyszíne a HuMuSz Házban található színes, interaktív kiállítás. A terem egy képzeletbeli háztartást modellez, ahol bemutatásra kerülnek a(z) - egyébként hétköznapi tevékenységeink részeként megjelenő - hulladékképződési folyamatok. A gyerekek választ kaphatnak arra, hogyan kerül a veszélyes hulladék a garázsba; mitől dagad a konyhai szemetes; miért hemzseg a fürdőszoba a vegyszerektől; mi legyen a feleslegessé vált használati tárgyakkal vagy éppen mit tehetünk a postaládában landoló reklámküldemények garmadája ellen?!

A csoportoknak megtartott „órák” során szólunk a hulladék keletkezéséhez vezető okokról (reklám, fogyasztás), a hulladékkezelés jelenlegi módszereiről (lerakás, égetés), az általunk javasolt megoldásokról (megelőzés, újrahasználat, újrafeldolgozás) valamint a könyezetkímélő(bb) életvitel lehetőségeiről. Mivel elsősorban az élményszerzésen alapuló ismeretbefogadásra koncentrálunk, a foglalkozások alkalmával a játékos, könnyed, érdekes motívumokra helyezzük a hangsúlyt.

Igény szerint az egyes előadások alkalmával lehetőség nyílik a HuMuSz „Szemét egy Film” című oktatóanyagának megtekintésére is. A kb 15 perces, humoros jelenetekből álló videofilm vitaindítónak használható a foglalkozásokon.

Tanösvény

Az oktatóközpontunk kertjéhez tartozó Városi Környezetvédelmi Tanösvény újfajta oktatási lehetőséget nyújt, hisz szemléletes és elgondolkodtató feladványokkal ellátott „kültéri tanteremről” van szó.

Az iskolai csoportok fogadására ősszel és tavasszal alkalmas bemutató játékos „állomások” formájában tárja fel az egyre növekvő mennyiségben keletkező hulladék okozta problémákat, illetve a csökkentés és a kezelés lehetőségeit. Az állomásokat jelző tábláknál színes grafikák segítik a csoportvezetők munkáját, akik elgondolkodtató kérdéseket vetnek fel a gyerekeknek az égetésről, lerakásról, újrafeldolgozásról és -használatról, vagy éppen a megelőzésről.

A tanösvényt magába foglaló kert is a megelőzés, hasznosítás, újrafeldolgozás jegyében került kialakításra. Az újrafeldolgozott műanyagból készült padok és kerítés, a bontott téglából és felszedett macskakőből kirakott utak, a régi homokozóból kialakított kerti tó, a törött raklapból összeállított komposztkeret vagy a kidobásra ítélt pezsgősüvegekből megépített ágyásszegélyek mind-mind gyakorlatban is egyszerűen megvalósítható példái a HuMuSz által vallott nézeteknek.

A csoportok fogadása előzetes időpont egyeztetés alapján történik, bejelentkezés a tervezett dátumnál legalább két héttel korábban. (Eső esetén a tanösvényi előadás az oktatóteremben zajlik!)


Kapcsolatfelvétel: Földesi Dóra
Telefon: (06 1) 386-2648
Drótlevél: [email protected]
Cím: 1111 Budapest, Saru utca 11.