Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Deloitte idén is keresi a legzöldebb vállalatot

  • 2009. augusztus 17.
  • zui

Budapest, 2009. augusztus 17. – A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a Közép-európai Környezeti Jelentés Díjat, népszerű nevén a Zöld Béka Díjat. A díjat azok a vállalatok nyerhetik el, amelyek az év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik.

Reiniger Róbert, a Deloitte Zrt. Környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: A díjra bármely olyan közép-európában bejegyzett vállalat pályázhat - függetlenül az üzleti szektortól, amelyben tevékenykedik, vagy a foglalkoztatottak számától -, amely éves jelentése részeként, vagy külön környezeti, illetve fenntarthatósági jelentésben mutatja be környezeti teljesítményét.

A Zöld Béka Díjat az Európai Parlament és Tanács irányelve is támogatja, ugyanis a közepes és nagyvállalatoknak, az EU más országaiban működő vállalatokhoz hasonlóan fenntarthatósági jelentést kell készíteniük, illetve üzleti jelentésüket társadalmi felelősségvállalásuk gyakorlatának bemutatásával kell kiegészíteniük - tette hozzá.

Reiniger Róbert elmondta: A Zöld Béka Díj célja, hogy a régió vállalatainak éves beszámolója ne korlátozódjon a társaság üzletmenetének pénzügyi vonatkozásaira. A környezetvédelmi és fenntarthatósági jelentés elkészítése és nyilvánosságra hozatala számos előnnyel járhat a vállalatok számára. Egyrészt a jelentés a vállalat gazdasági szektorában tevékenykedő versenytársak hasonló jelentéseivel összehasonlítható, összevethető, ezért a jelentések a pénzügyi indikátorokhoz hasonló gazdasági, társadalmi és környezeti mérőszámokat tartalmaznak. Másrészt a jelentés elkészítése során a vállalat olyan komplex adatbázishoz jut, amely adatok korábban csak a szervezet különböző részein, szintjein, elkülönülten voltak megtalálhatók.

Egy ilyen jelentés elkészítésével a vállalat megkülönböztetheti magát versenytársaitól, kiemelkedhet közülük, hiszen a régió vállalatai még csak most kezdik felismerni a fenntarthatóság stratégiai jelentőségét a működésük során. Mindezek mellett nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a jelentés elkészítése során párbeszéd, intenzív kommunikáció jön létre a vállalat és környezete között, amely hosszú távú előnyökkel járhat a vállalat számára - tette hozzá.

A kiválasztás menete

Reiniger Róbert elmondta: A Deloitte megvizsgálja és értékeli a környezeti vagy fenntarthatósági jelentést készítő vállalatok honlapján publikusan hozzáférhető jelentéseket. Ezen kívül lehetőség van a jelentések postán való elküldésére is. Az idei zsűri (szakértői nemzeti hátterét figyelembe véve) az angol, magyar, horvát és szlovén nyelvű ajánlatokat értékeli.

Amennyiben a vállalat környezeti teljesítményét az éves jelentés részeként mutatja be, a bíráló bizottság csak a jelentés környezeti teljesítménnyel foglalkozó részeit veszi figyelembe.

A zsűri és a bírálati szempontok

A Deloitte szakértője hozzátette: A bíráló bizottság a környezeti kérdések iránt elkötelezett, elismert független szakértőkből áll, akik nem vesznek részt a vállalati környezeti jelentések elkészítésében, vagy hitelesítésében. A 2009-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díj (Zöld Béka díj) bírálati szempontjainak alapja az Európai Fenntarthatósági Jelentés Díj (European Sustainability Reporting Award).

A bíráló bizottság az alábbi szempontok alapján fogja a nyertest kiválasztani, fenntartva magának a jogot, hogy eltérjen a listától, és megítélése alapján további szempontokkal is kiegészítse azt.

Tartalom

Jelentési alapelvek

Profil

10%

Alkalmazhatóság (érvényesség) és teljesség

15%

Mutatószámok

15%

Megbízhatóság és ellenőrizhetőség

10%

Teljesítmény

15%

Összehasonlíthatóság és időszerűség

10%

Jövőre vonatkozó elképzelés, fejlesztési terv

10%

Elkötelezettség, egyértelműség, összhatás

15%

 A Deloitte 2009. október 2-ig fogadja a pályázatokat, bármilyen formában - például éves jelentés, beszámoló, különálló környezeti/fenntarthatósági jelentések, EMAS nyilatkozatok, videó, CD-ROM, vagy honlap. A pályázatra való jelentkezés ingyenes; további részletekért kérjük, látogasson el a Zöld Béka Díj oldalára.