Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább ásványvizei

  • 2008. július 14.
  • humusz

A felsõ tízezer világában mindennek van piaca: az ásványvíz is lehet luxustermék, csak ritka helyrõl kell hogy származzon, vagy luxuscsomagolásban kell lennie. Merítettünk a világ legdrágább ásványvizeibõl. A Figyelõnet cikke.

 

 

Korábban írtunk már a Fillicóról, a Csúcsfogyasztó egyik kedves olvasója pedig nemrég felhívta figyelmünket a Bling H2O-ra – úgy gondoltuk itt az ideje körülnézni a "luxusvíz"-piacon.

Alapvetően két irányzat létezik: az egyik a víz elérhetőségét árazza be, a másik a csomagolást adja luxuskivitelben. A Bling H2O a Fillicóhoz hasonlóan a második iskola képviselője, 750 milliliteres, kézzel készített, limitált számú üvegben kapható, melyet Swarowski kristályok díszítenek. A Blinget az Egyesült Államokban, a Tennessee-béli Dandridge-ben palackozzák, és 50-85 (12 000-20 000 forint) euró közötti áron elérhető. Magában a vízben semmi különös nincs, azon kívül, hogy néhány versenyen érmet szerzett, és olyan hírességek isszák, mint Paris Hilton, Jamie Foxx, Mariah Carey vagy Shaquille O’Neal. Az aranyárban lévő palack a hollywoodi író-producer Kevin G. Boyd agyszüleménye.

Az első iskola képviselőjéből is akad bőven: ezek a vizek olyan helyekről származnak, melyek megközelíthetetlensége vagy nagyon nehezen megközelíthetősége képezi az ár nagyobb részét. Az is számít némileg, hogy milyen ásványi anyagok találhatók a palackban. Kereslet mindenesetre van rájuk: a londoni Claridge’s Art Deco luxushotel például egész sor – harminc különböző – különleges vizet kínál vendégeinek. A többek között Norvégiából, Patagóniából, Új-Zélandról, Hawaiiról származó vizek közül nem egy ára elérheti a literenként 50 fontot (17 500 forint) is – ilyen például az új-zélandi Tai Tapuról származó 420 Volcanic nevű víz. A 10 Thousand BC a kaliforniai Hat Mountain-gleccserből készül, tízezer éves és literenkénti 15 fontos (5250 forint) árával igazán olcsónak mondható.

A vendégek útmutatást is kapnak a hotel éttermétől, hogy milyen ételhez mit jó fogyasztani: sushihoz, sashimihez vagy kaviárhoz például tökéletes társ a japánból származó víz, míg az új-zélandi Waiwera termálvíz alacsony ásványtartalma miatt a sültekhez illik leginkább.

Hawaii éppen a közelmúltban kezdte el egyik nemzeti kincsének kiaknázását: a partoktól nem messze, a Hawaii Deep Marine 600 méter mélyen nyeri a ásványi anyagokban gazdag, tengerivíz-koncentrátumot, amely nyomokban sem tartalmaz semmilyen vegyszert. A koncentrátum aztán sima desztillált vízzel hígítva fogyasztható. A Kona Nigari névre hallgató különlegességre a japán piacon van a legnagyobb kereslet, jelenleg 80 ezer palackot szállítanak oda. A hígítási arány biztosan javít a helyzeten, jelenleg azonban a mélytengeri víz elképesztő drága, gallonja (3,7 liter) 2150 dollár (344 ezer forint).

 

 

Forrás: FIGYELŐNET