Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csővégi beruházások

  • 2008. augusztus 19.
  • humusz
Uniós, magyar és nemzetközi forrásokra lehet pályázni szemétügyben (NAPI Online)

Jelenleg a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztésére az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) környezet és energia operatív programja (KEOP) keretében nyerhetnek el pályázaton támogatást az önkormányzatok és önkormányzati társulások. A kétfordulós kiírás keretében Magyarország uniós hulladékkezelési kötelezettsége teljesítéséhez szükséges, költséghatékony, még hiányzó hulladékbegyűjtési és hulladékkezelési kapacitások létesítését támogatják. Az első fordulóban kiválasztott pályázók először a projekt megvalósítására vonatkozó pályázat kidolgozására nyerhetnek el támogatást (amelynek összege legfeljebb a megvalósítás során elszámolható költségek 6 százaléka lehet), majd a második fordulóban a projekt létrehozásához szerezhető maximum 70 százalékos dotáció. Ennek összege 0,1-35 milliárd forint között alakulhat. A pályázatokat tavaly december óta lehet folyamatosan benyújtani a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) fejlesztési igazgatóságához, legkésőbb 2008. november harmadikáig - tudta meg lapunk Koncsikné Káli Andreától, a KvVm fejlesztési igazgatósága munkatársától. A rendelkezésre álló támogatási keret (a 2007-2008-as fejlesztési időszakban) 73,46 milliárd forint.

Helyi szinten megvalósítható hulladékgazdálkodási pályázati lehetőségeket még - a regionális fejlesztési tanácsok által menedzselt - regionális operatív programok tartalmazhatnak. Július végén jelent meg és szeptember végéig pályázható az úgynevezett Svájci hozzájárulás (Svájci-Magyar Együttműködési Program) keretében a települési szilárdhulladék- és veszélyesanyag-gazdálkodás fejlesztésére hirdetett kiírás - mondta Koncsikné. A támogatási keret 30 millió svájci frank, amelyre 5-10 millió svájci frank értékű projektekkel lehet pályázni települési és vízellátási infrastruktúra fejlesztésére, hulladékgazdálkodásra, környezeti monitoringrendszer korszerűsítésére és környezeti mérőfelszerelés beszerzésére. A kétkörös pályázaton önkormányzatok, önkormányzati társulások, központi költségvetési szervek, valamint ezek többségi tulajdonában lévő szervezetek indulhatnak. A beérkezett projektötleteket december végéig értékeli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, majd a magyar javaslatokról 2009. március végéig döntenek a svájci bírálók.

A kormány augusztus 13-án döntött két, összesen 28 milliárd forint összköltségű hulladékgazdálkodási nagyprojekt KEOP keretében történő megvalósításáról. A fejlesztések 19,5 milliárd forintos támogatásból valósulnak meg, amelyből 16,5 milliárd lesz az uniós, a fennmaradó rész pedig a magyar költségvetési hozzájárulás. A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási projekt 313 település hulladékának szelektív gyűjtését és biológiai kezelésen alapuló feldolgozását, míg a Győr nagytérségi települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítása 112 település szemétkezelését oldja majd meg.