Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csomagolóanyagok kockázatai

  • 2006. december 12.
  • humusz
Német kutatók új vizsgálati eljárást dolgoztak ki arra, hogy vajon a csomagolásból származó mérgezõanyagok bejutnak-e az élelmiszerekbe. [greenfo.hu]
Egy csomagolástechnikával foglalkozó kutatóintézet, olyan szimuláción alapuló módszert fejlesztett ki, amely kiszámíthatóvá teszi, hogy kölcsönhatásba lépnek-e az élelmiszerek a műanyag csomagolással. Az Európai Unió kutatási projektjének keretében kifejlesztett eljárás igen fontos lépés lehet az élelmiszerbiztonság területén. Az eljárás egy Európában egyedülálló kémiai-fizikai adatbankon alapszik, amely több mint 400 csomagoló szubsztancia adatait tartalmazza. Az adatbankban, amely az olaszországi Isprában található a Lago Maggiore partján, mostantól 300 kutató dolgozik az élelmiszerbiztonsági programokon.

A legújabb németországi kutatások azt erősítették meg, hogy a műanyag csomagolások nélkül elképzelhetetlen lenne a mai minőségi és higiéniai követelmények betartása, ugyanakkor vannak kockázatok is.

Egy évvel ezelőtt találtak olyan nyomtatott feliratokat, amelyekből elsősorban tejtermékekbe jutottak be vegyi anyagok. Eddig az egyes vegyi anyagok koncentrációját csak egészen konkrét feltételek között tudták meghatározni, mostantól fogva azonban a német kutatók szimulációs programja lehetővé teszi a folyamatos előzetes ellenőrzést - olvasható a Die Welt online változatában.