Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összeszedik a szemetet a Mount Everesten

  • 2010. január 22.
  • beus

Nepáli hegymászók tavasszal összeszednék a Mount Everesten a korábbi expedíciók által hátrahagyott felszereléseket, és több holttestet is lehoznának. A kezdeményezést a nepáli kormány is támogatja, de még kell támogatókat keresni hozzá.

 

Kockázatos expedícióra készül egy nepáli hegymászókból álló csoport, tavasszal le akarják takarítani a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. A hétszeres csúcsmászó, Namgyal serpa által vezetett csoport kéttonnányi szemetet szeretne összegyűjteni a hegycsúcson, de több holttestet is meg akarnak keresni.

"Az Everest elveszíti a szépségét" - mondta a harmincéves serpa az AFP-nek. A korábbi expedíciók rengeteg szemetet hagytak a csúcson, tette hozzá. Kiürült oxigénpalackok, hegymászókötelek, sátrak, imazászlók, de emberi ürülék is van a csúcson. A szintén a hegyen ragadt holttestek az állandó fagypont alatti hőmérséklet miatt nem indultak bomlásnak.

Csaknem négyezer ember járt a világ legmagasabb pontján azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban először mászta meg a hegyet. A hegymászók által hátrahagyott szemét eltakarítására már több akció indult, ám Namgyal szerint ezek egyike sem jutott nyolcezer méter fölé. Ott már maga a mászás is kockázatos, hiszen túl kevés az oxigén, ráadásul a fagypont alatti hőmérséklet és az erős szelek is próbára teszik a hegymászókat.

A magashegyi takarítóbrigád a tervek szerint április végén indul majd, amikor a tél vége és a nyári monszun időszakának kezdete között egy rövid időre megfelelőek az időjárási viszonyok a csúcs meghódítására. Az expedícióban összesen 31 ember vesz részt, ám csak a legtapasztaltabb húsz megy hétezer méter fölé. Többször is fordulának, és minden út során tizenöt kilogrammnyi szemetet visznek le magukkal.

A takarítási akciót a nepáli kormány is támogatja, ám a csapatnak még tizenötmillió rúpiát, azaz csaknem negyvenmillió forintot kell összegyűjtenie az indulás előtt.

 

Forrás: Index