Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civil szervezetek a párkányi hulladékégető ellen

  • 2017. február 16.
  • sklania

Az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik, mely évi 20.000 tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. Az esztergomi zöld szervezetek elutasítják a tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását.

Nemzetközi Hatásvizsgálati Eljárásra van szükség a Párkányra tervezett hulladékégető ügyében! A helyi környezetvédelmi szervezetek elutasítják a Párkányba tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását. Mint ismeretes, az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkány településen egy hulladékégető mű felépítését tervezik. Az üzem éves szinten 20 ezer tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. 

 

A tervezett üzem alig több mint egy kilométerre lenne a magyarországi területektől, ennek ellenére a magyarországi felet nem tájékoztatták a tervezett létesítményről. Éppen ezért a mai napon a Válaszúton Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium illetékes osztályánál kezdeményezte, hogy az ügyben induljon nemzetközi hatásvizsgálati eljárás. Erre a szlovák és magyar fél által is aláírt Espoo-i Egyezmény lehetőséget teremt, és így a magyarországi lakosoknak és önkormányzatoknak lehetősége nyílna megismerni a tervezett üzem kibocsátásait és környezeti hatásait, illetve véleményezni a dokumentációt.

A helyi környezetvédelmi szervezetek elutasítják a tervezett égetőművet, és a nemzetközi eljárás keretében szakértői véleményekkel támasztják majd alá álláspontjukat. 

Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke elmondta: „A térségben már jelenleg is üzemel a dorogi veszélyeshulladék-égetőmű más ipari létesítmények mellett, és a város levegőminősége is gyakran átlépi az egészségügyi határértéket.” A tervezett üzem ún. pirolízises eljárással kezelné a hulladékokat, ami mind a hazai, mind az uniós jogban hulladékégető műnek minősül.

Párkányi hulladékégető: minden információ és mit tehetsz ellene?

http://www.legszennyezes.hu/parkanyi-hulladekegeto-minden-informacio-es-...

Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány szakértője szerint, az ilyen üzemek kibocsátása nagyban hasonlít a hagyományos égetők kibocsátásához, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, és erősen szennyező és egészségkárosító toxikus szerves szennyezők juthatnak a környezetbe. A tervezett üzem nem csak Esztergom városát érintené, hanem a 4-7 km-re fekvő Dorog, Tokodaltáró, Tát településeket is. A térségben az uralkodó szélirány NyÉNy-i, ami miatt a szennyezés elsősorban Esztergom városát érintené.

 

forrás:

http://greenfo.hu/hirek/2017/02/16/civil-szervezetek-a-parkanyi-hulladek...