Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A civil szakértők szerint alkalmatlan a taplocai helyszín

  • 2007. október 17.
  • humusz

Mindenki egyetért abban, hogy ezen a helyzeten minél hamarább kell változtassunk, és néhány éven belül az EU segítségével tisztába kell tegyük magunkat. Ez az jelenti, hogy a megye területén található öt nagyobb és több mint száz kisebb szemétlerakót fel kell számolni, az ott lelhetõ sok százezer köbméter háztartási, ipari és veszélyes hulladékot, valamint a már fertõzõtt talajt el kell távolítani a megfelelõ helyekre. Még abban is egyetértés van, hogy egy MEGFELELÕ HELYEN létesített és az EU-s normáknak megfelelõ hulladéktárolóban van a helye múltbeli szemetünknek. Nem könnyû és nem egyszerû feladat. Bíró József független önkormányzati képviselõ,az Eurokultúra Egyesület elnöke, Csíkszereda

biro_joska_400Ennek a nagy és szerteágazó munkának a megszervezésével, tervezésével, felügyeletével és követésével a Megyei Önkormányzat kell foglalkozzon – komolyan és hatékonyan.
Ezzel szemben azt látjuk, hogy az EU négy évvel ezelőtti ISPA programján nyert pályázat alig haladt pár lépést a kivitelezés utján. Mi is történt? A megye vezetőinek 3-4 év alatt nem sikerült kiválasztaniuk a megfelelő helyszínt. Állítólag több község vezetőjével beszéltek és 2007 tavaszán egy, a Csíkszenttamás község határában levő helyszín tűnt megfelelőnek, de a helyi érdekek ellenálltak. Ez a helyszín esett. A hulladéklerakó szükségességére és a határidő szorítására hivatkozva az RMDSZ területi elnöke, Csíkszereda polgármestere, végső megoldásként javasolta helyszínként a város északkeleti részén levő régi szemétlerakó területét.
Mit tettek a civil szervezetek az elmúlt hónapokban a helyzet tisztázására?
  • Önkéntesünk felkérésére, június első napjaiban, elindítottuk Párbeszéd Programunk gépezetét és szerveztünk egy tanácskozást, ahol a jelenlevő környezetvédő szakemberek és más önkénteseink megvitatták a helyzetet, és egyértelműen ellenezték a hulladéklerakó idetelepítését.
  • Kilenc másik civilszervezettel közösen, beadványal fordultunk a Megyei és a Városi Önkormányzathoz valamint a Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően szervezzenek közvitát a hulladéklerakó létesítésével kapcsolatban.
  • Írásban igényeltük a Megyei Önkormányzattól a regionális hulladéklerakóval kapcsolatos mindennemű információ elérhetőségét, amelynek azzonnal eleget is tettek.
  • Felkérésünkre a Pro Geologia Egyesület szakmai megbeszélést tartott, és a regionális hulladéklerakó helyszín megválasztásával kapcsolatos határozott ellenvéleményüket írásban is kinyilvánitották.
  • Ez idő alatt folyamatosan tájékoztattuk a történésekről az érintett intézményeket – a Nagyszebeni Regionális Környezetvédelmi Ügynökséget is – és a sajtót.
  • Egyesületünk meghívására műépítészek és képzőművészek beszélgettek el a témáról, és határozottan tájrombolónak ítélték, hogy a csíksomlyói kegytemplom szomszédságába kerüljön az új lerakó.
Miért utasítjuk el, hogy a regionális hulladéklerakó a régi csíktaplocai szeméttelep helyén legyen?
Több súlyos kifogásunk van:
  • A tengerszínt felett 630-700 m fekvő Csíki medence éghajlata hűvös, nedves. A ködös napok száma nagyon magas, és sokszor hetekig tart a szélcsend. A millió köbméter szemét termelte gáz és bűz egészséget rombolna, és a turizmus fejlődését is akadályozza, ezáltal a gazdasági fellendülést is veszélyezteti.
  • A folyamatosan szemetet szállító autók (naponta 20-40) nagyon megnövelnék az utak terheltségét.
  • A lakosok és a civil szervezetek nem tartják elfogadhatónak, hogy tíz év múlva a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkezők a hegyről letekintve egy hétemelet magas, százezer négyzetméteres szemétgúlát lássanak.
  • A legfontosabb azonban, hogy a kiválasztott helyszín hidrogeológiai szempontból rossz választás. A tavaly elkészült Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Terv a megye egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági értékének tartja a megye területén található víztartalékokat. A Pro Geologia Egyesület szakértői szerint egyértelmű, hogy a csíktaplocai regionális hulladéktározó ezeket az értékekket veszélyeztetné.