Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civil siker Hajdúböszörményben: elutasították az égetőt!

  • 2007. október 17.
  • humusz
A Fõfelügyelõség elutasította a Hajdúböszörménybe tervezett hulladékégetõt.

A Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja, a Válaszúton Alapítvány és a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport sajtóközleménye


A Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség a civilek fellebbezése nyomán megsemmisítette a debreceni első fokú hatóság döntését, amely első körben zöld lámpát adott Hajdúböszörménybe tervezett hulladékégetőnek. A civil szervezet fellebbezését elfogadva a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget új eljárásra utasította. Precedens értékű ítélet született.

A Thermic Energy Invest Kft Hajdúböszörmény külterületére tervezte 150 ezer tonna/éves kapacitású hulladékégetőjét. A szakhatósághoz benyújtott dokumentációt - a civilek szakértői által adott vélemény ellenére a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség elfogadta és részletes környezeti hatástanulmány elkészítését írta elő. A Zöld Kör a hatóság döntését megfellebbezte, mert véleményünk szerint a dokumentáció súlyos hibákkal terhelt, például a tájra gyakorolt hatással mindösszesen négy sor foglalkozik, nem vizsgálja az érintett természetvédelmi területeket, az égető nem összeegyeztethető a hulladékgazdálkodási tervekkel, stb. (lásd részletesen az egeto.atw.hu oldalon).

A civilek fellebbezését az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség megalapozottnak találta, megsemmisített a korábbi döntést és új eljárásra kötelezte a debreceni szakhatóságot. A Főfelügyelőség indoklása szerint a civil szervezetek szakmai érvei számos ponton helytállóak. Többek között megállapította, hogy a dokumentáció táj fejezete értékelhetetlen, a szennyvízre vonatkozó rész ellenmondásos, a dokumentum nem mutatja be a közeli Hortobágyi Nemzeti Parkra gyakorolt hatást, valamint a cég által hasznosítónak nevezett tevékenység nagy valószínűség szerint égetéses ártalmatlanítás, a cég ennek ellenkezőjét nem tudta bizonyítani.

A szakmai érvek mellett a Főfelügyelőség egy eljárásjogi hibát is talált, amely a jogi elutasítás lehetőségét is megteremtette, ugyanis az Észak-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal másodfokú szakhatóságként megsemmisítette Hajdúböszörmény Város Polgármesteri Hivatalának állásfoglalását eljárásjogi (nem a hatáskörébe tartozó kérdésekben foglalt állást ) hiba miatt, ami kötelezően új eljárás lefolytatását tette szükségessé.

A Főfelügyelőség döntése azért is fontos, mert a hajdúböszörményi Képviselő-testület a jövő héten tárgyalja azt a népszavazási kezdeményezést, amelyet a Zöld Kör indított a tervezett hulladékégető ellen.

A Főfelügyelőség döntése, nem csak Hajdúböszörmény számára fontos, hiszen az országban másutt, így Szentgotthárdon, Várpalota-Inotán, Nyergesújfalu és környékén is önkormányzatok és civil szervezetek harcolnak a tervezett hulladékégetés ellen. A Főfelügyelőség döntése, akár precedens is lehet és ezekben az ügyekben is az ellenzőket erősítheti.

A Zöld Kör Hajdúböszörmény Város Képviselő-testületének 2007. október 25-i ülését követően sajtótájékoztatót tart.

 

Bővebb információ: www.egeto.atw.hu

Zöld Kör, Molnár Attila 70/3372917
Válaszúton Alapítvány, Szuhi Attila 30/563-7749
Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport, Hődör István 30/ 469 2474

 

Háttérinformáció: mint ismeretes a Thermic Energy Invest Kft Hajdúböszörmény külterületén kívánja felépíteni 150.000 t/éves kapacitású hulladékégetőjét. Ez az ország második legnagyobb ilyen üzeme lenne. A hulladékégetőket számos kritika éri, azok környezetterhelése, bizonyítottan káros egészségügyi hatása, és a hátramaradó toxikus salak miatt. Több államban (Rhode Islands, Chicago, Fülöp szigetek, stb.) az égetés betiltására is sor került, más országokban ma is épülnek hulladékégetők.