Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Burgenland engedélyezné a heiligenkreuzi hulladékégetőt

  • 2008. augusztus 18.
  • humusz
image_120A Burgenlandi Tartományi Kormány a heiligenkreuzi hulladékégetõ környezetvédelmi hatásvizsgálatához 21 szakvéleményt kért be, amelynek elkészült az összesített értékelése.
A politikai és gazdasági lobbi összefogása miatt nem meglepõ a végmegállapítás: "A tervezett létesítmény összességében környezetvédelmi szempontból kompatibilisnek (összeférõnek, összeegyeztethetõnek) tekinthetõ."

 

 

A több száz oldalas anyag előzetes tanulmányozása alapján megállapítható, mintha minden szakértő összehangolt irányelveket kapott volna ahhoz, hogy ezt a hulladékégetőt meg kell építeni. Látszik a jelentésekből, milyen ügyesen koncentrálnak arra, mik voltak a legfőbb kifogások és ezeket hogyan lehet minden áron kimagyarázni.

Az összesített értékelés 122 oldalon taglalja a legfontosabb megállapításokat.
Az átfogó értékelés korlátai (2.4.3 pont) között például éppen a legfontosabb ellenérvek szerepelnek. "A környezet-fogalom csak a fizikai környezetre gyakorolt hatásokat tekinti az értékelés tárgyának, a szociális környezetre gyakorolt hatásokat nem." Tehát éppen az emberi társadalommal, közösséggel kapcsolatos és annak érdekeit szolgáló tényezőket nem értékeli. Hiába a közel kétéves erélyes lakossági tiltakozás, tízezer ellenző aláírás, 98 %-os elutasítás a helyi népszavazáson, közel hatezer hivatalos ellenvélemény és ügyféli bejelentkezés stb.

"A kumulációs hatások által létrejött régiók feletti és globális környezeti hatásokat sem lehet egy egyedi projekt szintjén megoldani." Hiába írta elő az osztrák környezetvédelmi minisztérium, hogy a heiligenkreuzi ipari parkban három további üzem építését tervezik, ezáltal a környezeti hatások összeadódnak, ezt is célszerű figyelembe venni.

"Nem lehet megoldani a projekthez kapcsolódó CO2 emissziók környezeti kompatibilitásának kérdését." Köztudott, hogy a régióban már most átlag feletti a finompor koncentráció, ennek egyik oka éppen a jelentős gépjárműforgalom. A hulladékszállítás ezt növelné tovább és okozna többlet CO2 terhelést. Nem beszélve arról, hogy éppen ez a hajtógáz az egyik fő felelőse az üvegházhatásnak, a veszélyes klímaváltozásnak.

"Nem adódik semmilyen igény az iránt, hogy az összességében legjobb telepítési helyet valósítsák meg." Magyarországnak éppen ezzel van a legnagyobb baja és a magyar hivatalos szervek, politikusok, civilek más helyszínt javasolnak.

Érdekesen alakult a tájvédelmi szakvéleményezés tájképre vonatkozó megállapítása. A 98 m magas kéményt és a főépületet a nagyfokú láthatóság és az értékes tájelemek (nemzeti parkok) közelsége miatt az első szakértő nagyfokúan hátrányosnak minősítette. A szakértőt lecserélték és a második szakértő mindezt már csak "még elfogadható"-ként értékelte.
Esetenként 175 m magasságban 60 m hosszú füstfáklyát feltételez és azt kéri, látványkendőző gátak továbbá fásítás formájában hozzanak takaró intézkedéseket. Hogy melyik az a gyorsan növő fafajta, amely minimum 98 m, de esetleg 175 m magasra is megnő, azt nem nevezte meg.

A szakértői jelentések a www.kvvm.hu honlapján magyar nyelven is megtekinthetők. A megállapításokra lehet írásban is reagálni vagy személyesen a szeptember 16/17-i közmeghallgatáson Oberwartban. Ha ezután véglegesen jóváhagyná a tervet a burgenlandi hatóság, akkor már csak a bécsi környezetvédelmi szenátusnál lehet fellebbezni.

Pro Natura St.Gotthard
2008.08.01.