Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest-Pest megyei eredmények

  • 2004. június 01.
  • humusz
A Budapest-Pest megyei régióban az Óbudai Waldorf Iskola lett a regionális győztes
A régióban 19 csoportot regisztráltunk, ami megfelel az elmúlt évek átlagának. Közülük hatan a fővárosból, míg 13-an Pest megyéből jelentkeztek. Teljes körű, minden fázishoz értékelhető dokumentációt csatoló csapat hét volt, rajtuk kívül még további hét helyen végeztek el valamiféle munkát (szemétszedési akciót, illegális lerakó felderítést).

A csoportok összesen 180 lerakó adatait vették fel, amiből 25-at sikerült felszámolni.

A legtöbb illegális hulladéklerakót a Gödi Crossfutók Baráti Társasága térképezte fel, szám szerint 112-őt. A leghatékonyabban a Galgahévízi Tájsebészek dolgoztak, hiszen az általik dokumentált 19 lerakóból 13-at sikerült megszüntetniük.

A Százhalom Alapítvány (Százhalombatta) a városi civil szervezetek és oktatási intézmények egymástól független takarítási akcióit igyekezett szervezett keretek között összehangolni. A Csepeli Civil Klub évek óta figyelemmel kíséri a horgászok és kirándulók által egyaránt sűrűn látogatott Kis Duna-öblöt, ahol rendszeresen meglehetősen sok hulladék halmozódik fel. A csepeli civilek a Tájsebészet keretében felszámolták a lerakókat és a terület hosszú távú megóvása érdekében elindították a helyi védetté nyilvánítási eljárást is, valamint tanösvény létesítésével szeretnék szolgálni a környezeti nevelést is. Említést érdemel még a fővárosban tevékenykedő Holtpont Baráti Társaság is, akik számos jogi eljárást indítottak el a HuMuSz segítségéve. Kíváncsian várjuk az eredményeket!

A legszínesebb, leggazdagabban illusztrált anyagot az Óbudai Waldorf Iskola készítette el. Az intézményben már több éves hagyományai vannak a Tájsebészet programhoz hasonló összefogásoknak. A környék illegális hulladéklerakóinak felderítése és a felszámolási akciók megszervezése mellett gondot fordítottak arra is, hogy az iskola környékének megtisztításával és parkosításával a közvetlen környezetüket is rendbe tegyék.

A végeredmény:

1.Óbudai Waldorf Iskola (Budapest)

2.Galgahévízi Tájsebészek és Gödi Crossfutók Baráti Társasága

3.Holtpont (Budapest)

Privigyei Csaba

Hulladék Munkaszövetség