Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bírósági ítélet: a 322-es utat le kell zárni!

  • 2004. október 06.
  • humusz
A Levegõ Munkacsoport sikere
A Pest Megyei Bíróság (dr. Csíki Tamás bíró) ítéletet hozott abban a több mint három éve húzódó perben, amelyet a Levegő Munkacsoport indított a Dunakeszi Önkormányzat ellen. A civil szervezet kérte a bíróságtól, kötelezze az önkormányzatot arra, hogy véglegesen zárja le a forgalom elől a 322. számú utat és tegyen intézkedéseket az okozott károk enyhítésére. Az M0-s autóút káposztásmegyeri csomópontjától a dunakeszi Auchan bevásárlóközponthoz vezető utat ugyanis egy törvényileg védett lápterületen vezették keresztül. A bíróság megállapította, hogy az érintett területen ”jelentős élőhelyek maradtak fenn, értékes és ritka növénytársulásokkal, több, törvényi védettséget is élvező növényfajjal.” Az út következtében létrejött „szennyezésnek beláthatatlan hatása lehet és a terület teljes mértékű átalakulásához vezethet. Ez a folyamat már elindult... ” A további károsodás megelőzése érdekében a bíróság kötelezte az önkormányzatot az érintett útszakasz teljes lezárására. Az ítélet kihirdetése után dr.

Kiss Csaba (Környezeti Management és Jog Egyesület, EMLA), a felperes ügyvédje kijelentette: „Készek vagyunk a precedens értékű ítélet megvédésére másodfokon és a döntés maradéktalan végrehajtatására.”

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: „Az ítélet reményt ad arra, hogy a jövőben a beruházók sokkal inkább megfontolják, érdemes-e súlyosan környezetkárosító tevékenységeket folytatniuk. Bízunk benne, hogy így a bíróság döntése a természet védelme mellett elősegíti egy korszerűbb gazdasági szerkezet kialakítását is Magyarországon.”

Kapcsolódó anyagaink

Budapest, 2004. október 5.

Levegő Munkacsoport
1465 Budapest, Pf. 1676
Telefon: 411-0509, 411-0510, 266-0854
mail
honlap