Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biogazdatanfolyam

  • 2008. január 07.
  • humusz
A PANGEA Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület  BIOGAZDA TANFOLYAMOT  INDÍT VÁCON és PÉNZESGYÕRBEN az alábbi programmal:

*JELENTKEZNI LEHET, ill. TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:*
20 / 772 - 7978; 27 / 512 - 039; 20 / 772 - 7981; 27 / 512 - 041; Fax.: 27 / 512 - 040
[email protected][email protected];
Cím, helyszín: 2600 Vác, Ilona u. 3., ill. 8426 Pénzesgyőr, Béke út 57.


*A TANFOLYAM DÍJA: *totál: *15.000 Ft (250 Ft/h); étkeztetéssel 26.000 Ft (433 Ft/h)*

*elméleti képzés*: Vác, 40 h, 6 nap: *10.000 Ft*; ebéddel: + 7.500 Ft;
*gyakorlati képzés*: Pénzesgyőr, 20 h, 3 nap: *5.000 Ft*; reggelivel és ebéddel: + 3500 Ft

Az elméleti és gyakorlati képzésre külön-külön is lehet jelentkezni! Pénzesgyőrben szállást ingyen biztosítunk!

*- JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2008. JANUÁR 17., CSÜTÖRTÖK, éjfél. /Fizetés az első előadási napon./*

PROGRAM:


*VÁC*:

*_Jan. 19.:_* /Papp Orsolya: /Biogazdálkodás és biotermékek, a pénzesgyőri PANGEA ökogazdaság bemutatása; /Lechner Judit: /A barátságok kiskert. Fűszernövények a házikertben és az ökopiacon; mit, hol, hogyan és miért. /Takács Ferenc: /Rügy-tan, gyümölcsfa-rügyismeret. Jó rügy-kezelés: jó termés - a gyümölcsfametszés alapjai. /Kiszel Vilmos: /Közösségért felelős életmód.

*_Jan. 20.:_* /Takács Ferenc: /Gyógynövények a kertből és gyógyhatásaik. A gyógynövények gyüjtésének módja és ideje. /Dr. Papp Nóra: /Bőr- és szépségápoló szerek, tinktúrák, a magunk-termesztett fűszer-, gyógy-, és aroma-növényekből. /Mányoki Gergely: /Az ökológiai gazdálkodás alapelvei, irányzatai és szerepe környezettudatos életünkben. Kertészeti ökológia.

*_Jan. 26.:_* /Roszik Péter: /Az „öko" és a „bio" jelölések; a biogazdálkodás követelményei. Biológiai növényvédelem a kiskertben: gyomok elleni védekezés. /Móricz Attila: /A zöldség és gyümölcstermesztés alapjai kistermelők és kertbarátok számára. Ellenálló őshonos magyar zöldség és gyümölcsfajták*. *

*_Jan. 27.:_* /Tircka Imre: /A kert lehetséges talajtípusai és a rajtuk való gazdálkodás lehetőségei; a talajtermékenység fenntartása - vetésforgó, pihentetés versus talajkiélés. Zöldtrágya-alkalmazás és komposztálási technikák a házikertben. /Solti Gábor:/ Szemelvények: talaj-javító anyagok, alginit; a pipiscsabai projekt; biopiac; miért kerül ennyibe a „bio"?; az EU és a biogazdálkodás.

*_Febr. 2.:_* /Orbán Péter: /Az ökológiai gazdálkodás ökonómiai alapjai; ökotermék-értékesítés, rendhagyó marketing. Az ökológiai gazdálkodás támogatási lehetőségei hazai és EU-s forrásokból. /Mányoki Gergely: /Rudeális és özönnövények: akác, bálványfa, parlagfű-probléma és megelőzés.

*_Febr. 3.:_* /Benda Judit: /Táplálkozás okozta civilizációs betegségek, manipulált élelmiszerek és a megoldás egy lehetséges építőköve: a biokert. Az ökotermékek beltartalmi értéke versus „mindennapi mérgeink"; néhány bevált „ökorecept". /Mányoki Gergely:/ „Böngészde" - miben lehet az internet egy környezettudatos biogazda segítségére?

*PÉNZESGYŐR:*

*_Máj. 16.:_* /Dr. Nádasy Miklós: /Növényvédelmi állattan 1.: a gyümölcsfák, csonthéjasok gyakori állati kártevői és az ellenük való biológiai védekezés lehetőségei. Növényvédelmi állattan 2.: a zöldségnövények (borsó, paradicsom, paprika, hagyma, kabakosok, káposzta) környezet- és egészségbarát biológiai növényvédelme; az integrált kiskertes növényvédelem elsődleges szempontjai a biogazda szemszögéből. Vegyszermentes növényvédelem?

*_Máj. 17.:_* /Papp Orsolya: /Vezetés a pénzesgyőri PANGEA oktató- és bemutató biogazdaságban; őshonos magyar gyümölcsfajták (gyak). A kis-üvegházas palántanevelés alapjai (gyak.) A fűszer-, gyógy- és aromanövények helyes szárítási, fagyasztási, tárolási eljárásai. /Roszik Péter: /Biológiai növényvédelem a kiskertben: gyomok elleni védekezés (gyak.). /Tircka Imre: /Komposztálás-technikák és talajvizsgálat (gyak.). /Mányoki Gergely: /A vitaminok és ásványi anyagok szerepe és biogazdálkodással való összefüggései; a csíranövények különleges hatóanyagtartalma.

*_Máj. 18.:_* /Takács Ferenc: /Fűszer-, gyógy- és aromanövények a kert körül - felismerés, beültetés és nevelés, figyelembe véve, megkülönböztetve és megkímélve a védett, oltalmat élvező és veszélyeztetett fajokat és élőhelyeket (gyak.). /Valló László: /A gyümölcsfák kíméletes, legkevesebb sebzéssel járó metszése és termőbe fordítása (gyak.). /Filó Andrea: /Bevezetés a kenyérsütésbe (gyak.). /Dr. Tóth Zsigmond: /Őshonos háziállataink az udvarban: génmegőrző és permakulturális szemléletmód a kiskertes ökológiai gazdálkodásban. Bemutatjuk a kihalófélben lévő magyar óriásnyulat (gyak.)!