Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bevásárlószatyor-korlátozás Japánban

  • 2006. június 11.
  • humusz
 japán kormány kötelezheti a kiskereskedelmi cégeket a bevásárlószatyrok használatának korlátozására, ha azok maguktól nem mérséklik eléggé ezen hulladékféleséget.

A kormányzat 10 százalékkal szertné mérsékelni a a bevásárlószatyrok mennyiségét, és 2008-ra már a mostanihoz képest 5 és 10 százalék közötti csökkenéssel számol. A törvény ugyan jövő év áprilistól lép életbe, de a japán kormányzat már most felszólíthatja a nagy üzleteket, a jelentősebb kiskereskedelmi cégeket, hogy dolgozzanak ki szabályokat a bevásárlószatyrok mennyiségének előírás szerinti korlátozására.

A felszólított cégeknek ezentúl minden üzleti évükben beszámolót kell készíteniük a kormányzat felé, milyen eredményeket értek el ezen hulladékféleség visszaszorításában. Abban az esetben, ha egy kereskedő nem tudott kellő eredményt felmutatni, akkor a kormányzat nevét nyilvánosságra hozza, mi több, ha nem teljesíti a kormány előírását, akár fél millió jen összegű büntetéssel is sújtható.

Jelenleg Japánban a kiskereskedelmi és gyártó vállalatok a csomagolási hulladék után díjat fizetnek, mivel ezt a hulladékot a kormányzat szervei újrahasznosításra begyűjtik és válogatják is. Ha ezt a díjat nem fizeti ki, akkor ugyancsak fél millió jenes bírságot fizettetnek vele. Ezt jövőre 1 millióra emelik.

forrás: http://www.fn.hu/index.php?id=209&cid=135791