Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bajnai: ott vagyunk az első nyolcban

  • 2008. június 19.
  • humusz
Az elsõ nyolc európai uniós tagország közé került Magyarország azzal, hogy a kormány jóváhagyta az elsõ, úgynevezett nagyberuházási programokat a 2007-2013 közötti tervezési idõszakra, mondta ki Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Brüsszelben. Az elsõ két nagyberuházás egyike a Közép-Duna vidéki hulladékgazdálkodási tervezet. (Privátbankár.hu/Gazdasági Rádió)
A kormány aznap bejelentett döntésének értelmében megszületett az első két, uniós forrásból finanszírozott nagyberuházás programja  (a debreceni villamoshálózattal kapcsolatos és a Közép-Duna vidéki hulladékgazdálkodási tervezet), amelyek a miniszter bejelentése szerint napokon belül eljuthatnak az Európai Bizottsághoz.

Heteken belül újabb hasonló jóváhagyásokra kerül sor - tette hozzá sajtótájékoztatóján a miniszter. Bizalmát fejezte ki egyúttal, hogy még idén döntés is születhet az uniós támogatásról Brüsszelben. Kiemelte, ezt nem is kell megvárni a beruházások elindításához, annál is kevésbé, mert a kormány már előzetesen is egyeztetett az uniós szervekkel.

Európa kutatásfejlesztési, szellemi központja lesz Budapesten az uniós tagországok minisztereinek szerdai döntésének köszönhetően - vélte Bajnai Gordon. Hangoztatta: nemcsak az ország, hanem egész Európa számára fontos döntésről van szó, mert ahhoz a célhoz, hogy az EU a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságává váljon, a kutatás-fejlesztésen, az innováción, a magas hozzáadott értékű technológiák megvalósításán át vezet az út, ebben pedig kulcsszerepe lesz az intézetnek.

Magyarország számára külön előnyt jelent, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyeként vonzerő lehet, újabb cégek kereshetik helyszínként Budapestet és az országot, mutatott rá Bajnai. A magyar egyetemeknek is nagy lehetőséget jelent, hogy ajánlataikat ezzel az adottsággal erősítsék meg.