Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ország legnagyobb hulladékgazdálkodási beruházása indul

  • 2008. március 18.
  • humusz
Indul az ország legnagyobb környezetvédelmi beruházása, 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg és 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település 600 ezer lakosának szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerét hozzák létre. A beruházás keretében kedden kezdik meg az elsõ regionális hulladéklerakó-telep építését Kisvárdán. (MTI-Menedzsment Fórum, márc.17.)

A programot az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatja. Korábbi tájékoztatás szerint a kohéziós alapból közel 28 millió euró, 7,3 milliárd forint összegű támogatást kap a program első üteme, amely összesen 9,3 milliárd forint értékű beruházást tesz lehetővé. A brüsszeli támogatás mellett a magyar állam 1,1 milliárd forinttal segíti a fejlesztést, míg az önkormányzatok saját forrásként 0,9 milliárd forintot biztosítottak a beruházáshoz.

A beruházás első ütemében Kisvárdán és Nagyecseden építenek korszerű, a legszigorúbb uniós környezetvédelmi követelményeknek megfelelő hulladék lerakó telepet, míg Nyíregyházán válogató létesítmény épül 2009 elejéig.

A projekt - amelynek teljes becsült költsége 13-34 milliárd forint - további műszaki tartalmára a szabolcsi területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség a nyáron nyújtja be a végleges terveket Brüsszelhez, ahol döntenek a háztartási hulladék szelektív gyűjtését, biztonságos szállítását, elhelyezését, hasznosítását és ártalmatlanítását egyaránt magába foglaló beruházási menetrendről.