Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az olimpia szervezőit bírálják a környezetvédők

  • 2006. február 19.
  • humusz

Bírálják a torinói olimpiai szervezõit a helyi környezetvédõk.

A zöldek egy kisebb csoportja pénteken a játékok médiaközpontja előtt osztogatott szórólapokat. Ezekben többek között leírják, hogy 2006. január 1-je és február 10. között - amikor már a város az olimpia lázában égett - a levegőben a káros anyagok koncentrációja 39 alkalommal haladta meg az egészségügyi határértéket, miközben egy helyi rendelkezés szerint ez az egész évben összesen 35 lehet. Tavaly az előkészületek alatt összesen 199 alkalommal mértek a megengedettnél magasabb értéket.

Szerintük a közlekedés rossz megszervezése az egyik fő oka a környezetszennyezésnek. Az olimpiai sáv - ahol kizárólag engedéllyel lehet hajtani - igazából csak az ötkarikás játékokra érkező üzletemberek számára ajándék, a helybélieknek marad a zsúfoltság, a lassú haladás. Az autók, buszok emiatt nagy koncentrációban bocsátanak ki káros anyagokat, miközben a parkolási gondokat sem sikerült megoldani vagy enyhíteni.

A környezetvédők zárásként megjegyzik: "nem kell aggódni, az olimpiai láng őket is feltüzeli".

A médiaközpont előtti terület amúgy közkedvelt hely a figyelemfelkeltésre. A február 10-i nyitónaptól kezdve az olasz újságírók, az állatvédők, a bevándorlók elleni fellépők, környezetvédők és nudisták is demonstráltak. Utóbbiaknak nagy sikerük volt, két, testfestékkel "felöltöztetett", egyébként félmeztelen hölgy adott elő sikításokkal egybekötött kiselőadást.

forrás: www.hirado.hu