Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az International Paper felhagy a gumiabroncsok égetésével

  • 2006. november 30.
  • humusz

Times Argus (Montpelier, Vermont) 2006 November 15

incineration_120Az International Paper nevû vállalatóriás elállt attól a szándékától, hogy gumiabroncs-aprítékot használjon fûtõanyagként a Ticonderoga-beli (New York) üzemét ellátó hatalmas kazánokhoz.

Times Argus (Montpelier, Vermont) 2006 November 15

Az International Paper felhagy a gumiabroncsok égetésével

Times Argus (Montpelier, Vermont) 2006 November 15.
Darren M. Allen, Vermonti Sajtóiroda

 

Mindössze néhány nap valós adatai kellettek ahhoz, hogy leállítsák azt, amit előtte háromévnyi tiltakozás, rendszeres fellebbezések, valamint állami és szövetségi bírósági tárgyalások sem tudtak megfékezni.

Az International Paper nevű vállalatóriás elállt attól a szándékától, hogy gumiabroncs-aprítékot használjon fűtőanyagként a Ticonderoga-beli (New York) üzemét ellátó hatalmas kazánokhoz.

A vállalat keddi közleményében azt nyilatkozta, hogy „a gumiabroncs-apríték használata jelenleg nem lenne gazdaságilag kifizetődő", és leállította a gumiégetés levegőminőségre gyakorolt hatását vizsgáló mérés-sorozatot.

A bejelentést lelkesen üdvözölték a Champlain-tó túlsó partján. „Nem jó erre hivatkozni, de mi megmondtuk előre!" -nyilatkozta William Sorrell, vermonti igazságügy-miniszter. „Ez nagy dolog. Persze sajnálatos, hogy gumikat kellett elégetni ahhoz, hogy a vállalat is felfigyeljen arra, amit mi már régóta hangoztatunk." Sorrell és más hivatalnokok (mint például James Douglas kormányzó) ugyanis már régóta hangoztatják, hogy a gyárnak tilos lenne gumit égetnie mindaddig, amíg a létesítményt nem szerelik fel elektrosztatikus leválasztóval vagy más hasonló szennyezés-csökkentő berendezéssel.

Az elektrosztatikus leválasztókat, többek között, a finom porrészecskék kiszűrésére használják, mely részecskéket az üzem kéményei szakadatlanul ontanának magukból a gumiabroncsok égetése közben. Bár az üzem illetékesei azt remélték, hogy képesek lesznek 3 tonnát is elégetni belőle óránként, mikor elkezdték a kazánokba adagolni a gumihulladékot kevesebb mint egy tonna/óra mennyiségben, a porkibocsátás azonnal megközelítette a szövetségi kibocsátási határértékeket.

„Most végre van egy jegyzőkönyvünk is, és így egyre csökken az esélye annak, hogy porleválasztó nélkül üzemelhessen a gyár"- mondta Sorrell, aki, bár sikertelenül, de a new yorki és a szövetségi bíróságokon is megpróbálta megakadályozni a próbaégetést.

Az üzem illetékesei engedélyt kértek a teszt elvégzéséhez, hogy kiderüljön, vajon az aprított gumiabroncs megfelelő helyettesítője-e a hagyományos fűtőanyagoknak. Gumiabroncsokkal ugyanis a jelenleg használt fűtőolaj körülbelül 10%-át tudnák helyettesíteni, ami az üzemnek évi 4 millió dollár megtakarítást jelentene. Ám a próbaégetés megmutatta, hogy a gumihulladék használata a kazánok és a kibocsátás-csökkentő berendezések költséges átalakításait tenné szükségessé.

„Az engedélyezési eljárás és a bírósági rendszer is jól működött, az emberek is hallatták a hangjukat, és az érintett cég is felelősen cselekedett, nos, így születhetett meg egy józan döntés" - mondta Donna Wadsworth, az üzem szóvivője. „A tudományos vizsgálat és a modellkísérletek elvégzése, a tanulságok levonása, valamint az alternatív üzemanyagforrás kipróbálása mind nagyon fontos lépés volt. És ahogy ígértük, vállalni is fogjuk az ezekből adódó következményeket."

A próbaégetés elleni tiltakozás azóta tartott, mióta 2003 telén a cég bejelentette erre vonatkozó szándékát. A terv kritikusai a gumihulladék égetéséből származó füstgázok légszennyező hatása miatt aggódtak. A próbaégetés néhány nappal azután kezdődött, hogy a new york city-beli szövetségi feljebbviteli bíróság visszautasította Vermont utolsó pillanatban tett fellebbezését. Bár az üzemnek a new york-i és a szövetségi környezetvédelmi hivatal is 14 napos tesztüzemre adott ki engedélyt, a gumik égetése mindössze öt napig, összesen 40 órán át tartott. A próbaégetést akkor állították le, amikor a részecske-kibocsátási szint megközelítette a szövetségi határértéket. A próbaüzem ideje alatt a vermonti egészségügyi szolgálat készenlétben állt, és bár egészségügyi vészhelyzet nem volt, néhány ember a próbaégetésre visszavezethető egészségügyi problémákkal fordult hozzájuk.

A tiltakozásban kulcsszerepet játszott az „Emberek a kevesebb szennyezésért"elnevezésű Addison megyei csoport, amely a próbaégetés megakadályozására alakult. A helyi környezetvédők ezt a sikert még évekig fogják ünnepelni. „Ez feltétlenül jó hír"- mondta Richard Carpenter, a csoport elnöke. „A gyár egyértelműen levonta a következtetést, hogy elektrosztatikus leválasztó nélkül nem égethet gumihulladékot. Enélkül ugyanis több szennyezést bocsátana ki, mint amennyit Vermont lakossága be szeretne lélegezni."

Habár ez az üzem nem lesz képes évi 4 millió dollárt megtakarítani a fűtőanyag-költségeken, azért továbbra is egy gazdaságosan működő egysége lesz az International Paper-nek - nyilatkozta Wadsworth, majd hozzátette: „Ez az üzem igen jól működik, és magas technológiai színvonalú termékeket állít elő a magas vásárlói igényeknek megfelelően. Mint bármely más iparágban, itt is ügyelni kell a költséghatékonyságra és a versenyképességre".

Nem a környezetvédők az egyetlenek, akik örültek annak, hogy a gyár elállt a gumiabroncs-őrlemény égetésétől: az állam kongresszusi delegációja, Bernard Sanders képviselő, valamint Patrick Leahy és James Jeffords szenátorok közös nyilatkozatot adtak ki kedden este.

„Az International Paper döntése, miszerint feladja a próbaégetés szándékát, nagyon jó hír, de a vermontiakat egyébként sem hagytuk volna magukra" -szól a nyilatkozat. „Ha az IP nem teszi meg ezt a lépést, akkor a delegáció a Környezetvédelmi Hivatalhoz fordult volna, kérve, hogy az állítsa le a próbaégetést."

 

Forrás: Darren M. Allen, 2006
[email protected]


Fordította: Gajdov Géza
Lektorálta: Rátz Judit