Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az igazság az újrahasznosításról (5. rész)

  • 2007. június 20.
  • humusz

Lic. Paula Brufman (Greenpeace, Buenos Aires) a The Economist nyomtatott kiadásából (2007. június 7.)
1. rész: SZÖRNYEN sok szemét van.
2. rész: Az újrahasznosítás rövid története
3. rész: Szelektálás
4. rész: A Kína kérdés

Az újrafeldolgozás jövője

Az angol borpalackozása esete azonban kivételnek számít. Általában a hatékony újrafeldolgozás egyik legnagyobb akadálya az, hogy a termékeket az újrafeldolgozásra nem gondolva tervezték meg. Hogy ezt a problémát megoldjuk, az ipari folyamatok teljes újragondolására lesz szükség - állítja William McDonough, építész és a Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (kb: Bölcsőtől a bölcsőig: készítsük másképp a dolgokat) című, 2002-ben megjelent könyv írója. Írótársával, a kémikus Michael Braungart-tal együtt felvázol egy olyan 'zárt-ciklus' modelt, amelyben nem keletkezik hulladék. Az újrafeldolgozást már a tervezés szakaszában figyelembe kellene venni, állítják, és minden anyagnak vagy biztonságosan visszajuttathatónak kellene lennie a talajba, vagy pedig a végtelenségig újrafeldolgozhatónak kell lennie. Lehet, hogy mindez csak ábrándozásnak tűnik, de McDonough-nek figyelemreméltó múltja van. Az évek során olyan vállalatokkal dolgozott, mint a Ford vagy a Google.

A "bölcsőtől bölcsőig" ötletből nőtt ki egy nonprofit munkacsoport, a Fenntartható Csomagolás Szövetség (Sustainable Packaging Coalition), amely egy, a hagyományos csomgaolási tervezésen túlmutató útmutatót dolgozott ki - többek között az újrahasznosíthatóságot, az újrafeldolgozhatóságot és nem toxikus nyersanyagok használatát hangsúlyozva. A 2003-as alapításnál csupán kilenc taggal induló csoport mára már 100 taggal büszkélkedhet, köztük van a Target, a Starbucks és az Estée Lauder, néhányan azok közül, akik már nekiláttak csomagolásaik újratervezezésének.

A fenntartható csomagolás nemcsak a környezetnek jó, de csökkentheti a költségeket is. Tavaly a Wal-Mart, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, bejelentette, hogy 2013-ra 5%-kal kívánja csökkenteni felhasznált csomagolóanyagainak mennyiségét, ami 3,4 milliárd dollár megtakarítást jelentene a vállalatnak és 667 000 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátást a környezetnek. A csomagolóanyag csökkentése mellett a Wal-Mart növelni szeretné az újrafeldolgozás mértékét is. Két évvel ezelőtt a vállalat bevezetett egy szokatlan, "szendvics bála" nevezetű eljárást a boltokból és elosztókból elszállítandó hulladék begyűjtésére. Az eljárás során letesznek egy kartonpapír réteget a hulladéktömörítő aljára mielőtt megtöltenék szeméttel, majd tesznek egy újabb réteget a tetejére. A tömörítő ezután egy szendvicset készít, amit könnyebb kezelni és szállítani - meséli az eljárást feltaláló Jeff Ashby a Rocky Mountain Recycling munkatársa. Amellett, hogy megspórolják a korábban hulladéklerakókba küldött anyagok lerakási költségeit, a vállalat most profitot termel a hulladék piaci áron történő eladásából.

Nyilvánvaló, hogy az újrafeldolgozás területén még számos innovációra van lehetőség. Új ötletek és megközelítési módokra van szükség, hiszen sok település és szervezet magas újrafeldolgozási célokat tűzött ki. Az európai csomagolási direktívája szerint a tagállamoknak az üveg és papír 60%-át, a fém 50%-át és a műanyag csomagolás 22,5%-át kellene visszaforgatniuk 2008 végére. Ez évben az Európai Parlament megszavazta, hogy 2020-ra a lakossági hulladék újrafeldolgozási arányát 50%-ra, az ipari hulladékét 70%-ra emeli. Az újrafeldolgozási arány megnövelhető, ha a több szemetet termelő háztartásokra és vállalatokra nagyobb anyagi terhet rónak, valamint azzal is, ha a szemétgyűjtés gyakoriságát csökkentik, az újrafeldolgozandó anyagok gyűjtését pedig gyakoribbá teszik.

Mindeközben számos város és cég (köztük a Wal-Mart, a Toyota és a Nike) a zéró-hulladék elvét tűzték ki célul. Talán valószínűtlenül hangzik, de Matt Hale, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) szilárdhulladék irodájának igazgatója szerint ez egy fontos cél, és elősegítheti, hogy a vállalatok jobb anyagkezelési módokon gondolkodjanak. Arra készteti az embereket, hogy megnézzék egy termék egész élet-ciklusát, mondja Hale, és hogy kérdéseket tegyenek fel: Lecsökkenthető a feldolgozandó anyag mennyisége? Megtervezhetők-e a termékek úgy, hogy könnyebb legyen azokat újrafeldolgozni?

Ha helyesen járnak el, nincs kétség affelől, hogy az újrafeldolgozás során energiát és nyersanyagot takarítunk meg, a szennyezés pedig csökke. Az újrafeldolgozás mértékének növelése mellett fontos az újrafeldolgozás minőségének javítása is. A technológiák és anyagok fejlődésével van lehetőség a tökéletesítésre és ok az optimizmusra. Végül is, mondja Ms Krebs, "a hulladék csak egy tervezési hiba."

[vége]

Fordította: Hardy Judit, Körözsi A. Edit, Makhándi Márta, Koszta Imola, Dorkó Natália, Balogh Emese