Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az igazság az újrahasznosításról (2. rész)

  • 2007. június 20.
  • humusz

Lic. Paula Brufman (Greenpeace, Buenos Aires) a The Economist nyomtatott kiadásából (2007. június 7.)
1. rész: SZÖRNYEN sok szemét van.

Az újrahasznosítás rövid története

Az újrafeldolgozás hasznosságát évszázadok óta ismerik és elismerik. A fémtárgyak újrafeldolgozása több ezer éve zajlik: a fémeket régen is beolvasztották, majd új fegyvereket és szerszámokat készítettek belőlük. Úgy hírlik, hogy a világ hét csodáinak egyikeként számon tartott rodoszi Kolosszus törött darabjait is újra felhasználták. Az ipari forradalom idején az újrahasznosítók előbb vállalkozásokat, majd kereskedelmi szövetségeket alapítottak a gyűjtés, a kereskedés valamint a fém- és papírfeldolgozás működtetésére. Amerika Újrahasznosítói Ipar Intézete (ISRI) egy több mint 1400 tagvállalatot számláló kereskedelmi tömörülés, amely a gyökereit egy hasonló szervezet 1913-as megalapításáig vezeti vissza. Az 1930-as években sok ember fémhulladékok, rongyok vagy egyéb dolgok árusításából élte túl a nagy Gazdasági Világválságot. Azokban az időkben az újrahasználat és újrahasznosítás gyakran gazdasági szükségszerűség volt. Az újrahasznosítás a II. világháborúban is fontos szerepet játszott, amikor fegyverek készültek fémhulladékokból.

alu_preselt_400

Ahogy az ipari társadalmak egyre növekvő mennyiségű szemetet kezdtek termelni, az újrahasznosítás új értelmet nyert. Az anyagok tisztán gazdasági megfontolásból történő újrahasznosítása mellett a közösségek számára egyre inkább szemponttá vált az is, hogy hogyan lehetne csökkenteni a lerakókba és égetőkbe áramló hulladék mennyiségét. 1970 körül egy környezeti mozgalom kezdeményezte Amerika első járdaszéli gyűjtési programjának kidolgozását, igaz, ennek valódi megvalósulása még 20 évet váratott magára.

1991-ben Németország történelmet írt, mikor elfogadta azt a rendeletet, amelyben a gyártókra hárította a csomagolások teljes életútjáért való felelősséget. Válaszul az ipar létrehozta a DSD rendszert (Duales System Deutschland), amelynek keretében a hivatalos hulladékelszállító közszolgáltatással párhuzamosan megszervezték a szelektív gyűjtés rendszerét. A "Zöld pont" márkajelzésért felszámolt licencdíjból a DSD fizeti a csomagolóanyagok begyűjtését, válogatását és újrahasznosítását. Annak ellenére, hogy a rendszer drágának bizonyult, igen nagy hatása volt. Később több európai ország is olyan újrahasznosítási programokat alakított ki és fogadott el, amelyekben a gyártói felelősség valamilyen szinten megjelent.

1987-ben egy szeméttel megrakott uszály hajózott fel és alá Amerika keleti partjainál, lerakóhely után kutatva. Ez a jelenség nyilvános vitát indított a hulladékgazdálkodásról, és katalizátora volt az ország növekvő újrahasznosítási mozgalmának. Az 1990-es évek elejére olyan sok amerikai város hozta létre újrahasznosítási programját, hogy a begyűjtött anyagok növekvő mennyisége a járdaszéli gyűjtésből származó hasznosítható anyagok tonnánkénti 50 dolláros piaci árát kb. 30 dollárra csökkentette, mondja Dr. Morris aki az 1980-as évek óta követi nyomon az árak alakulását az Atlanti-óceán északnyugati partvidékén. A többi árucikkhez hasonlóan az újrahasznosítandó anyagok ára is hullámzik. A begyűjtött anyagok átlagos tonnánkénti ára azonban lassan 90 dollárra emelkedett.

A lakossági hulladékgyűjtési programok ennek ellenére pénzügyileg nem önfenntartók. A begyűjtés, szállítás és a válogatás költsége általában meghaladja az anyagok eladásából származó bevételeket, és a lerakási költségeknél is magasabbak. Kivételek persze léteznek, mondja Dr. Morris, jórészt kikötők közelében, sűrűn lakott városi területeken, ahol nagyon magasak a hulladéklerakási költségek és az újrahasznosítható anyagok eladásához kedvezőek a piaci feltételek.

[Folytatás: Szelektálás]

 

Fordította: Hardy Judit, Körözsi A. Edit, Makhándi Márta, Koszta Imola, Dorkó Natália, Balogh Emese