Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU megállapodás gyengíti az újrahasznosíthatás esélyeit

  • 2008. június 05.
  • humusz

A gyenge célkitûzések nem adnak választ a fenyegetõ klímaváltozásra

- a Föld Barátai és az Európai Környezetvédelmi Iroda sajtónyilatkozata -

 

Az EU fõ hulladék szabályozása során felmerülõ, újrahasznosíthatásról és megelõzésrõl szóló vita új szakaszához érkezett azzal a javaslatcsomaggal, amely egy hétfõi informális találkozó keretében született. A találkozón a Bizottság, a Szlovén Elnökség és az Európai Parlament képviselõi vettek részt. A megállapodás alacsony és érvényesíthetetlen újrahasznosíthatási célokat határoz meg, elhalasztja a megelõzési célokat, az égetõk egy jelentõs részét pedig a 'hasznosítás' kategóriájába sorolja.

 

Dr Michael Warhurst az Európai Föld Barátai képviselője így vélekedik: „Olyan világban élünk, amelyben klímaváltozás és növekvő erőforráshiány fenyeget, az EU kormányai mégsem hajlandóak érdemi intézkedéseket hozni a hulladékmegelőzés és az újrahasznosíthatás támogatására."

„Nagyon aggódunk amiatt, hogy a parlamenti delegáció sok mindent felad a Környezetvédelmi Bizottság szigorú és elkötelezett álláspontjából. Ha a megállapodás megszületik, akkor úgy tekinthetünk majd vissza erre az időpontra, mint egy olyan politikai hibára, amely során a döntéshozók elmulasztottak érdemi és jótékony változásokat indítani."
Noha a Környezetvédelmi Bizottság kötelező célokat javasolt 2020-ra, az informális megállapodás sokkal gyengébb, nem kötelező érvényű célkitűzésekről szól mind a háztartási, mind pedig az építési és bontási hulladékok tekintetében, a ipari hulladékokról pedig nem is tesz említést.

A Parlament arról is szavazott, hogy az EU stabilizálja a keletkező hulladékok mennyiségét 2012-re, a javasolt megállapodás viszont elhalasztja ezeket a célkitűzéseket 2014-re, amikor is az újrahasznosíthatási célokat felülvizsgálják majd.

Nathalie Cliquot, az EEB munkatársa elmondta: „Az igen alacsony és nem kötelező arányszámok megjelölésével újabb esélyt halasztunk el érdemi újrahasznosíthatási és megelőzési célok megfogalmazásához. A megállapodást el kell vetni és a olyan célokat kell meghatározni, amelyek sokkal inkább választ adnak a klímaváltozás és a várható erőforráshiány okozta kihívásokra. Ez a korai egyezség nem ment elég messzire a hulladékprobléma megoldásában, nem is beszélve az így elmulasztott kedvező klímahatásokról."

A megállapodás eredményeképp bizonyos hulladékégető típusokat a „hasznosítás" kategóriájába lehet majd sorolni, annak ellenére, hogy a hulladékégetők inkább ártanak a klímának, mint használnak. Az égetők drága és rugalmatlan beruházások, akadályozhatják az újrafeldolgozás terjedését. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy a dánok ellenezték a háztartási hulladékok 50%-os újrahasznosíthatását, nekik ugyanis már túl sok égetőjük van.

A javaslat a „melléktermékek"-re vonatkozóan egy igencsak elítélendő definíciót tartalmaz. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy eddig hulladéknak tekintett anyagok kikerüljenek a szigorú hulladékos szabályozás és ellenőrzés alól.

A Parlament plenáris ülése várhatóan június 16-19 között Strasbourg-ban szavaz majd a javaslatcsomagról.

További információ:

Dr A. Michael Warhurst, Waste & Resources Campaign, Friends of the Earth Europe
Mobile: +44 7841 503 474; Email: [email protected]

 

Kapcsolódó anyagok:

European Greens

Caroline Jackson sajtónyilatkozata magyarul

ENDS