Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az égetés nem hasznosítás!

  • 2007. június 26.
  • humusz

burning_120Környezetvédelmi szervezetek arra szólítják fel az EU környezetvédelmi minisztereit, hogy vessék el azt a tervet, amely szerint az égetést az ártalmatlanítás kategóriájából a hasznosítás kategóriájába kívánják sorolni. Ez a lépés a környezetkárosító égetést támogatná, erre pedig semmi szükség. Sajtóközlemény.

  • Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB)
  • Föld Barátai Európa (Friends of the Earth Europe)
  • Ártalommentes Egészségügyi Ellátásért (Health Care Without Harm)

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2007. június 26.

Környezetvédelmi szervezetek arra szólítják fel az EU környezetvédelmi minisztereit, hogy vessék el azt a tervet, amely szerint az égetést az ártalmatlanítás kategóriájából a hasznosítás kategóriájába kívánják sorolni. Ez a lépés a környezetkárosító égetést támogatná, erre pedig semmi szükség.

A jelenlegi EU szabályozás a legtöbb égetőt "ártalmatlanító mű"-ként definiálja. A környezetvédelmi megítélésből kedvezőbb besorolású "hasznosító mű"-nek csak azt a létesítményt lehet nevezni, amelynek elsődleges célja az energiatermelés - így például ha hulladék nem áll rendelkezésére, akkor más fűtőanyagot használnak fel benne. A Bizottság azonban ehelyett a hasznosítás definiálásához egy új hatékonysági formula bevezetését javasolta - noha az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Ügynöksége is megállapította, hogy ennek a lépésnek semmilyen környezetvédelmi előnye nem lesz [1].

A környezetvédelmi miniszterek tanácsa (Environment Council), amely június 28-án, csütörtökön, Luxemburgban fog állást foglalni ebben az ügyben a hulladék keretirányelv felülvizsgálata során, jelenleg megosztott ebben a kérdésben. Egy kisebb csoport ellenzi a fent említett átsorolást [2]. Az Európai Parlament már idén február 13-i szavazásán elvetette a hatékonysági formula alkalmazását.

Dr Michael Warhurst, az európai Föld Barátai szervezet hulladékgazdálkodási kampányfelelőse elmondta: "Az EU kormányainak az újrafeldolgozást és a hulladékmegelőzést kell támogatniuk, ugyanis ezek az energiahatékony és klímabarát megoldások. A hulladékégetés problémát jelent a klímaváltozás szempontjából, ezért inkább vissza kellene fogni, nem pedig támogatni."

"Ez az átsorolás nem jár környezeti előnyökkel, csak azért erőltetik, mert néhány tagállamban problémák akadtak az ide vonatkozó szabályozással. Ezeket a problémákat meg kell oldani a tagállamokon belül, s nem szabad miattuk az EU hulladékokra vonatkozó szabályozását veszélyeztetni" mondta Doreen Fedrigo, az EEB hulladék munkacsoportjának vezetője [3].

"Aggódunk amiatt, hogy a tervezett módosítás tovább növeli az egészségügyi kockázatokat, és meg vagyunk győződve róla, hogy el kell vetni ezt az elképzelést" mondta Joan Marc Simon, Health Care Without Harm szervezet munkatársa.

További információ:

  • Doreen Fedrigo, Waste Policy Officer, EEB Mobile: +32 486 187 121
  • Dr A. Michael Warhurst, Waste & Resources Campaign, Friends of the Earth Europe Mobile: +44 7841 503 474
  • Joan Marc Simon, Waste Policy Officer, Health Care Without Harm Mobile: +34 646 408 963
  • Rosemary Hall, Communications Officer at Friends of the Earth Europe Tel: +32 25 42 61 05, Mobile: +32 485 930515
  • Peter Clarke, Press & Publications Officer, EEB Tel: +32 (0)2 289 1309

 

Háttéranyagok:

http://www.foeeurope.org/publications/2007/FoEE-EEBWastebrief-Apr07.pdf

 

[1] "Response To The Consultation Paper By The Department For Environment Food And Rural Affairs And Welsh Assembly Government: Proposal For A Directive Of The European Parliament And The Council On Waste", Environment Agency, January 2007

[2] "WASTE DEBATE TO DOMINATE BUSY ENVIRONMENT COUNCIL EU countries still deadlocked over incineration status ahead of final environment ministerial under German presidency" ENDS Europe DAILY, Monday 25 June 2007. http://www.endseuropedaily.com/

[3] For example, in Germany the private sector cannot be involved in the disposal of municipal waste, but can be involved in the 'recovery' of this waste. In the UK, by contrast, the private sector is involved in both, and the UK Government's impact assessment predicts this redefinition will have little impact.