Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Autógumi-temető a tenger mélyén

  • 2007. március 14.
  • humusz

Használt autógumik borítják a tengerfeneket, mintegy 14 hektárnyi területen a floridai Fort Lauderdale-nél. 1972-ben a Goodyear abroncsgyártó felhívására ezernyi használt kereket szórtak a vízbe, hogy létrehozzanak egy mesterséges szirtet belõlük. Ma több mint kétmillió autógumi fekszik a tenger mélyén környezeti katasztrófát okozva. 2007 júniusától az Egyesült Államok haditengerészetének búvárai megkezdik a hulladékhegy felszámolását.

 A floridai Fort Lauderdale partjai előtt a világ legnagyobb mesterséges zátonyát akarták felépíteni, azonban ez, és a hozzá hasonló gumizátonyok mára a környezetszennyezés példái lettek.
A vállalkozás jó szándékkal indult, önkéntesek százai segítettek a gumizátony építésében, a Goodyear gumigyártó cég még egy aranyszínű gumit is készített a munka ünnepélyes megkezdéséhez. Az 1970-es évek elején úgy vélték, hogy valóságos halparadicsom lesz a mesterséges zátonyból. A használt autógumikon azonban alig telepedtek meg a tengeri növények és állatok, viszont a természetes zátonyokat és sziklákat elborították a gumik, megakadályozva a korallok növekedését.

gumi_tengerben_400

A strandokon újra meg újra felbukkannak az ócska gumik, amelyek mára szabályos korall-pusztító géppé váltak, mondta William Nuckols, aki a takarítási munkákért felelős a floridai partokon. Charlie Crist, Florida kormányzója az idén két millió dollárt szán az ócska gumik eltávolítására, az akció során bevetik a haditengerészetet is, amelynek búvárai egy ottani gyakorlaton ócska gumikat hoznak fel. A tervek szerint 2010-re befejezik a takarítást, akkora már mintegy 700 millió forintnak megfelelő összegbe kerül az használt gumik eltávolítása. "A búvárok szinte csak autógumikat látnak a tengerfenéken"-, nyilatkozta Kenneth Banks tengerbiológus.

Hasonló kísérletekre világszerte sor került, Ausztráliától egészen Afrikáig használt gumik millióit dobálták az óceánba. Nem tudni, hogy az ötlet miért nem működött, de szakértők ma már úgy vélik, hogy a gumiból méreganyagok szabadulnak fel, tehát meg kell tisztítani tőlük a vizeket.

Forrás: Origo

További részletek: Mérgező gumizátony Florida partjainál - www.greenfo.hu

 

 

A kép forrása: Origo (Fotók: MTI/AP Photo/South Florida Sun-Sentinel)