Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átáll a főváros?

  • 2009. május 07.
  • humusz
Szerző: 
admin
A KDNP javaslatára a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag úgy döntött, hogy környezetbarátabb működésre tér át. 2010. január 1. napjától a Főpolgármesteri Hivatalban és a Fővárosi Önkormányzat költségvetési intézményeinél csak újrahasznosított vagy famentes (mezőgazdasági hulladékból készült) papírt használnak a hivatali ügyintézések során.

 

A Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi képviselői, Endrédy István és Rétvári Bence azzal indokolták a javaslatot, hogy a világot sújtó válság is felhívja arra a figyelmünket arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer nem folytatható. Olyan fogyasztásra van szükség, amelyik nem zsákmányolja ki a bolygót - áll a párt közleményében.

Egy erdő gazdasági értéke sokkal több a belőle nyert fa áránál. Az önkormányzatoknak a környezetvédelem területén példát kell mutatniuk. Nem elég hosszú távon és elviekben zöld vállalásokat tenni, hanem konkrét intézkedéseket kell hozni - emlékeztet a fővárosi KDNP.

A környezetpolitikusok ötpárti támogatással elfogadott javaslatának lényege, hogy a Fővárosi Önkormányzat hivatala és intézményei a hivatali levelezés, szerződéskötés, közgyűlési előterjesztések, határozatkiadás, postázás stb. során csak újrahasznosított papírt (borítékot) használjanak. Ehhez megfelelő átállási időt is biztosít a javaslat, hiszen csak 2010-től kezdődne a teljes átállás. Ez nem zárja ki az újrahasznosított papír korábbi, részleges vagy teljes használatát, de lehetőséget ad az új közbeszerzések, belső hivatali intézkedések meghozatalára - figyelmeztetnek a párt képviselői.

Magyarországon az évi átlagos papírfogyasztás 100 kg/fő, vagyis évente 1 millió tonna papírt használunk el. Statisztikák szerint ebből 480 ezer tonnát visszagyűjtenek. A szelektíven gyűjtött papírhulladék döntő többsége csomagolásokból (pl. hullámkartonokból) származik, 20 százaléka pedig főleg újságokból, postai levélszemétből álló vegyes hulladék. Az Európai Unió előírása szerint 2012-re a papírhulladék legalább 60 százalékát kell majd újrahasznosítanunk.

Létfontosságú, hogy a vállalatoknál és a közbeszerzésekben is minél nagyobb teret nyerjen az újrahasznosított papír, a jelentős tételű rendelések ugyanis középtávon csökkentik az egységre jutó gyártási költségeket, olcsóbbá téve így a terméket. Magyarországon a közbeszerzési listán az "újrapapír" ára gyakorlatilag megegyezik a hagyományos papíréval - szögezi le a közlemény.

Egy tonna újrahasznosított újságpapír 17 fát ment meg, 6 hónapra elegendő elektromos áramat spórol meg egy átlagos családnak, 3 köbméter szeméttől kímél meg, 31.780 liter vizet spórol meg, 75%-kal kevesebb légszennyezésért felelős, 43%-kal kevesebb energiába kerül az előállítása, mint a normál papíré és 35%-kal kevesebb vízszennyezésért felelős.

Mindennapi fogyasztásunk során a pénzünkkel szavazunk. Minél többen választjuk az újrahasznosított termékeket, annál jobban ösztönözzük a gyártókat arra, hogy kínálatunkban környezetbarát termékek legyenek - zárul a KDNP közleménye.

 

Forrás: MTI