Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Antimon a PET-palackban

  • 2007. február 18.
  • humusz

A Heidelbergi egyetem kutatói antimont mutattak ki a PET palackba csomagolt ivóvízbõl , amely azért káros, mert az antimon bizonyos koncentráció felett rákkeltõ hatású.

 

A kutatók megmérték az antimon tartalmat palackozás előtt, majd néhány hónapos PET palackban történt tárolás után. Az antimontartalom jelentősen megnövekedett, de a mért koncentráció is kevesebb, mint a megengedett maximális határérték.

Az antimon (vegyjele: Sb) nehézfém, amelyet katalizátorként használnak a PET (polietilén-tereftalát) előállításához. Az antimon felhasználásának következményeként a PET palackokba csomagolt ivóvíz ionvándorlás eredményeként antimon kerül a csomagolóanyagból az ivóvízbe.

Az antimon a földkéregben megtalálható kémiai elem. Kémiai szempontból az arzénhoz áll közel. Fő sója a sztibium, ami az antimon szulfurja, vagy Sb2S3. Manapság a PET palackok 90%-a antimon felhasználásával készül, mivel ez a fém a leghasznosabb katalizátor a PET előállítása során. A tudományos álláspont szerint az antimon tolerálható napi bevitele 6 µg test-súly kg-onként. Akut intoxikáció (nagy dózisok miatti rövid távú mérgezés) 1 gramm antimon bevitelét követően következhet be; ezt bélrendszerrel kapcsolatos tünetcsoport jellemzi. A krónikus intoxikáció (hosszú távú mérgezés ismételt bevitelek miatt) hematológiai rendellenességekhez vezet. Az antimon bélrendszeren és a veséken keresztül történő eltávolítása a szervezetből lassú folyamat.

 

 

Forrás: ivoviz.hu