Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amire nincs szükség, az hulladék....vagy a hulladék az, amire nincs szükség?

  • 2008. október 16.
  • humusz
mege_grafLehet, hogy korainak tûnik Magyarországon „nulla hulladék”-ról beszélni, amikor még a szelektív gyûjtés is csak kevesek számára érhetõ el. Mégis ezt fogjuk tenni. Ennek pedig az az oka, hogy már most el kell kezdenünk magasabbra helyezni a lécet. Az ugyanis nyilván egyértelmû mindenki számára, hogy a szelektálás bevezetése, a hasznosítás fokozatos növelése önmagában nem elegendõ. Nem elegendõ, mert a probléma sem csak annyiból áll, hogy nem tudjuk hova tenni a sok szemetet. Akad azért még egy két apró gikszer ebben a fogyasztói/termelõi struktúrában: fogynak a nyersanyagok és a természetes élõhelyek, elszennyeztük a levegõt, a talajt, a vizeket, megszûnt a helyi közösségek önellátása, egyre nagyobb és bonyolultabb rendszerek vesznek körül, amelyeket nem látunk át, így a saját cselekvõképességünkbe vetett hit is csökken, stb. A hulladékkérdés sem választható el ezektõl a problémáktól, nem lehet a rendszerbõl kiragadva „megoldani”. Rátz Judit és Balogh Emese írása

A „nulla hulladék” elképzelés sem egy megoldási recept, hanem egy út, egy irány, egy cél, egy folyamat, egy gondolkodásmód, egy jövőkép. Kulcsszavai: a forrásmegőrzés, a szennyezés minimalizálása, a munkahelyteremtés maximalizálása, a legmagasabb fokú gazdasági önellátás, közösségépítés. Egy kihívás, de nemcsak technológiai, gazdasági, hanem társadalmi, kulturális szempontból is.
A ‚nulla hulladék’ (nemzetközi irodalomban: zero waste) elképzelést sokan sokféleképpen írták körül, ezért legegyszerűbb, ha a sok meghatározásból a legfontosabb szempontokat ömlesztve közöljük. Ebből – reményeink szerint – kirajzolódik az elképzelés lényege:
•    A hulladékok kezelése helyett a hulladék elkerülése legyen a cél.
•    Azt tekintsük gazdasági sikernek, ha több szolgáltatást hozunk létre kevesebb anyag és energia felhasználásával.
•    A hulladékokra úgy tekintsünk, mint az üzleti élet nem hatékony és nem biztonságos anyag- és energiafelhasználására.
•    A termékek és szolgáltatások ára tükrözze az előállítása során keletkező környezetkárosodás „költségeit”, ezzel segítve elő a káros termékek és szolgáltatások visszaszorulását.
•    Megújuló energiaforrásokkal dolgozzunk, és minél kevesebből állítsuk elő azt, amire valóban szükségünk van.
•    A „mindenkinek saját termék” megközelítés helyett a „sokak számára használható szolgáltatások” terjedjenek el – ott, ahol ez előnyös. (A lineáris fogyasztás-vezérelt gazdaságot egy ciklikus, szolgáltatás-vezérelt gazdasággá kell alakítani.)
•    Erősítsünk rá a megelőző tevékenységekre (pl. fogyasztáscsökkentés, terméktervezés, tisztább termelés), emellett továbbra is támogassuk a javító szolgáltatásokat, az újraeladást, az olyan tartós termékek újrahasználatát, amelyeket minél kevesebb anyagból és az egyszerű újrahasznosítás  szempontjait figyelembe véve gyártottak (arra az időszakra gondolva, amikor majd lejár a használati idejük). Fokozatosan vonjuk ki azokat az anyagokat és termékeket, amelyek nem teszik lehetővé ezeket a tevékenységeket és/vagy amelyek mérgezik az életet.
•    Fejlesszük azokat az adatbázisokat, amelyek képet adnak a keletkező hulladékokról, a felhasznált energiáról, hogy ezek is segítsék a fogyasztókat a helyes döntésben.
•    Ismertessük meg a termékek előállításának környezeti hatásait is (pl. szennyezőanyag-kibocsátás, felhasznált energia, lepusztított élőhelyeket).
•    Az anyagok felhasználásánál ne csak feldolgozhatóságukat, újrahasznosíthatóságukat, hanem megújulásuk sebességét is vegyük figyelembe. Ne használjunk nagyobb ütemben több anyagot, mint amennyit a környezet lehetővé tesz.
•    Olyan fenntartható rendszert építsünk, ami mindenki számára előnyös. Fel kell hagynunk a jelenlegi gyakorlattal, amelyben a népesség 20%-a használja a források 80%-át.
•    Segítsük a helyi közösségeket abban, hogy önellátásuk növelésére hatékony helyi gazdaságot alakítsanak ki,  jó munkahelyeket teremtsenek, közösen cselekedjenek közös célokért.
Mint látjuk, a probléma gyökerének megértését, egész fogyasztói kultúránk, termelési szokásaink, szállítási rendszereink újragondolását kellene célul kitűzni. Mert a probléma nem a szelektív hulladékgyűjtés tökéletesítésénél kezdődik, hanem valahol ott, hogy közgazdászaink milyen módon mérik egy ország  teljesítményét, politikusaink milyen jogszabályokat hoznak és mérnökeink milyen anyagokat, technológiákat alkalmaznak.
Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lehet mit tenni. Mint minden újfajta gondolkodásmód bevezetésénél, itt is kulcsfonosságú a szemléletformálás. A helyi TV, rádió és újságok, egy tematikus honlap indítása, alternatív környezeti nevelési órák bevezetése... mind-mind hozzájárulhatnak a kezdeményezés sikeréhez. Szintén fontos elem a helyi kereskedelmi rendszerek (piacok, őstermelők, biokertészetek)  támogatása, vagy épp egy újrahasználati központ létrehozása. Kezdetben a hulladékcsökkentés egyik legnagyobb ösztönzője lehet a hulladékszállítási díjak újragondolása, egy valóban térfogatarányos díjfizetési rendszer kidolgozása. Ezzel szorosan összefügg a házi komposztálás széles körű elterjesztése, aminek hatására harmadával csökkenhetne a kukába kerülő hulladékmennyiség. Egy széleskörű települési komposztálási program bevezetése természetesen nem merülhet ki ingyenes komposztkeretek ki-osztásában, itt is nagy szerepe lehet például a civil szervezetek által szervezett komposztmester képzéseknek, a komposztálási tanácsadásnak, vagy épp az önkormányzat példamutató tevékenységének, melynek keretében az ő általa fenntartott intézményekben (pl. iskolákban) vezeti be elsőként a zöldhulladékok komposztálásának lehetőségét. Egy ilyen programnak ugyanis jó esetben nem csak az az eredménye, hogy beindul a házi komposztálás, hanem hogy a helyi civil erők tapasztalatokat szereznek a szervezésben, a közösségépítésben, hogy az önkormányzatok és civilek partnernek kezdik tekinteni egymást, hogy az emberek jól érzik magukat attól, ha valami hasznosat csinálnak, hogy  megtapasztalhatják a saját erejüket, kreativitásukat. Ez pedig újabb közös cselekvésre ösztönözheti őket.
Néhány ország, régió és város már konkrét „nulla hulladék” célokat fogadott el. Új-Zélandnak például országos szinten is született nulla hulladék terve, de elindult ezen az úton több város is, például San Francisco, a japán Kamikatsu, vagy Buenos Aires. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban, településeken már nem termelnek szemetet.  Inkább egy elköteleződésről van szó, amely jelzi, hogy megértették a probléma összetettségét, s ennek megfelelő szellemben keresik a megoldásokat. Az eddigi kezdeményezések eredményeiről és nehézségeiről a KukaBúvár későbbi számaiban tudósítunk.