Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akciók az illegális hulladéklerakók ellen

  • 2004. április 19.
  • humusz
Az E-Misszió Egyesület kampányt kezdeményezett Nyíregyházán az illegális hulladéklerakók felszámolására.
Nem bántja a szemét?!

Az E-misszió Egyesület által kezdeményezett hulladékgazdálkodási kerekasztal elindított egy intenzív kampányt Nyíregyháza város illegális hulladéklerakóinak felszámolására.

Résztvevők: Nyíregyháza MJV Önkormányzata, Városüzemeltetési Kht., Közterület Felügyelet, FETIKÖFE, Mezőőrök, iskolák és segítő szándékú magánemberek. Célközönség: Nyíregyháza város lakossága, (iskolák, felnőtt lakosság, vállalkozások).

A kampány három alapvető célt kíván elérni: illegális lerakók felszámolása, tavaszi nagytakarítás, folyamatos média jelenlét, szemléletformálás (heti rovat a Nyíregyházi Naplóban, nyílt fórum a Nyíregyházi TV-ben, kvíz-sorozat gyerekeknek a Tipp újságban, folyamatos híradások a Kelet-Magyarországban, Magyar Ráduió Nyíregyházi Stúdiójában és más helyi médiumokban), hatósági oldal erősítése (meglévő rendelet következetes végrehajtása, hatóságok közötti szorosabb együttműködés).

Már lezajlott az első két akció.

Az első helyszín március 30-án Nagyszállás volt, a lőszerraktár melletti tisztás, ahová láthatóan a környékben lakó víkendtelkek tulajdonosai hordják szemetüket egyéb más rendszeres használók mellett. A felszámolást a Városüzemeltetési Kht. gépei végezték, 28 köbméternyi szemetet szedve össze és juttatva el az orosi legális lerakóra. A felszámolásról a helyi média tudósított és jelen volt az adott külterület képviselője, valamint a területet rendszeresen ellenőrző mezőőrök is. Hogy a terület tiszta maradjon, fokozni fogják az ellenőrzést ezen a területen.

Másnapra második helyszínként Sóstóhegyet jelöltük ki. Itt is voltak olyan siralmasan kinéző területek, ahol gépi munkára volt szükség a felszámoláshoz. Lelkes segítőket is találtunk azonban. A sóstóhegyi Szabó Lőrinc Általános Iskola teljes létszámmal kivonult szemetet gyűjteni. Osztályonként felosztották a legproblémásabb területeket és megtisztították a kiserdőt, a játszóteret, a bolt, saját iskolájuk és a buszmegállók környékét. Az első körben kiosztott 40 szemeteszsák kevésnek bizonyult és csupán a gyerekek egy teherautónyi szemetet szedtek össze. A helyi képviselő, a pedagógusok és a gyerekek is jónak tartanák, ha a megtisztított kiserdő a későbbiekben parkosításra kerülne, ösvényeket alakítanának ki, padok helyeznének ki, tehát kapna egy pihenést, kikapcsolódást szolgáló funkciót, s talán a rendszeres használattal könnyebb lenne megvédeni a szemetelőktől. Ennek az akciónak is nagy volt a sajtóvisszhangja, s az egyesülethez azóta érkezett lakossági megkeresések is azt igazolják, hogy sikerült felhívni a figyelmet a problémára. Bízunk benne, hogy azokat is sikerül elriasztanunk a további szemeteléstől, akiknek eddig valami érthetetlen ok folytán nem bántotta a szemét a szemét. Április 6-án a Tiszavasvári úti felüljáró alatt, a vasúti sín mellett az E-misszió Egyesület közvetlen munkatársai és aktivistái fognak szemetet szedni. A Városüzemeltetési Kht. biztosítja a konténert és az elszállítást a lerakóra.

A további időpontok és helyszínek még egyeztetés alatt állnak, hetente két akciónapot tervezünk.

Csige Anikó , E-Misszió Egyesület