Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akcióink

  • 2005. május 08.
  • humusz
Hajítógéppel a környezetért
Az első igazán látványosnak mondható akciónk a Pepó-korszak idejére tehető, amikor is – immáron sokadszorra – megelégeltük a szaktárca tehetetlenségét. Szerkesztettünk egy óriási hajítógépet bevásárlókosárral a végén, és eldobó csomagolásokkal bombáztuk a Környezetvédelmi Minisztérium épületét. Páncéljaink és sisakjaink hulladékból készültek, egész jól mutattak benne "katonáink". A helyszínen szép számban megjelent TV-társaságok híradóinak elmondtuk, hogy a csomagolóipar így vette be az épületet, és hatékony lobbizással uralja a törvényalkotást és a döntéshozást.
Hul-LADIK
"Válaszd a visszaválthatót!" névvel 2002-ben kampányt indítottunk a még megmaradt betétdíjas csomagolások megmentéséért. Erős, ütős kezdést szerettünk volna, úgyhogy szereztünk egy ladikot, szépen kidekoráltuk eldobó italcsomagolásokkal és három bátor emberünk leevezett vele a Dunán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium előtti partszakaszra. Itt Dr. Kóródi Mária miniszterasszony fogadta a hajósokat, majd átvette tőlük a petíciónkat. Újfent a régen várt – és számtalanszor megígért - betétdíjas rendelet megszületését kértük számon a tárcán...
Tájsebészet
Ízlés dolga, de szerintünk szégyen, hogy mennyire szemetes az ország! Magyarország kiábrándító képet mutat, amerre nézünk, mindenhol eldobált szemetet, illegális hulladéklerakókat látunk. Itt lenne az ideje felszámolni az illegális lerakókat! A Tájsebészet kampány két éve indult, több száz csoport kapcsolódott hozzá. Eddig legalább kétezer szemétlerakót tártak fel, és az aktivisták kb. Kétszázat fel is számoltak!
Karácsonyfa mentő akció
A Karácsony szép ünnep, de - valljuk be őszintén - a januári kijózanodás után elég zavaró látvány az a sok csomagolópapír és kidobott fenyő, ami az utcákon állomásozó kukákból kandikál kifelé. Hogy némileg javítsunk a helyzeten és alternatívát kínáljunk a kivágott és végül kidobásra ítélt fenyőfák helyett, decemberben � a Rügyecskék Alapítvánnyal együtt - visszaváltható (cserepes) fenyofákat kínálunk azok számára, akik környezettudatosabban szeretnének ünnepelni. Januárban a visszajuttatott fák bérlői megkapják a letéti díj jelentos részét. A visszahozott fákat tavasszal kiültetjük.
Fenyőkomposztálás
Januárban ezrével dobálják ki a fenyőfákat, aztán jön a kukásautó és a szokásos forgatókönyv szerint viszi mindet az égetőbe. Néhány évvel ezelőtt januárban gyujtést szerveztünk a fővárosban és az összehordott kupacokat átadtuk egy kertészeti cégnek komposztálásra.
Fogyasztásszüneti nap
1999-ben csatlakoztunk a nemzetközi "Buy Nothing Day" felhíváshoz, melynek nem titkolt célja: felhívni a lakosság figyelmét a fogyasztói társadalom és a mértéktelen vásárlások által előidézett problémákra. Budapest egyik legforgalmasabb helyén utcaszínházzal és fogyasztási láz elleni tablettákkal leptük meg a járókeloket. Nem arattunk túl nagy sikert, de azért akadtak olyanok is, akik egyetértettek velünk vagy legalább kicsit elgondolkodtak az akció üzenetén. Kép | Kép | Kép