Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Tárgyaink története" magyarul! - filmajánló

  • 2009. november 26.
  • beus

A "Tárgyaink története" (The story of stuff) tartalmas, tanulságos, de ugyanakkor könnyen emészthető filmecske. Végigkísérhetjük mindennapjaink kacatjainak életét a nyugati mintára működő gazdaságban. Kitermelés, szállítás, gyártás, reklám, fogyasztás, hulladék rendszer mentén. Most már INGYENESEN, MAGYAR SZINKRONNAL is! Ajánljuk iskolai oktatás színesítésére, gondolatébresztésre...

 

A film számos környezeti és társadalmi ügy összefüggéseiről rántja le a leplet és arra hív minket, hogy egy fentarthatóbb és igazságosabb világot hozzunk létre. Megtanít pár dolgot, megnevettet és még az is lehet, hogy örökre megváltoztatja azt, ahogy a cuccainkra nézünk.

Képregényszerű rajzocskákon, például sematikus gyárakba pálcikaemberek lapátolnak fekvő fenyőfákat, halálfejeket adnak hozzá, hogy szemetet gyártsanak belőle. Mindez olykor humorosan, találó egyszerűséggel mutat rá világunk abszurditására.

Mivel amerikaiak készítették az amerikai gazdaságtan ostorozására ne lepődjünk meg ha néha az az érzésünk támad, hogy az elhangzott állítások kissé leegyszerűsítik az összefüggéseket. Jól van ez így. Végül is a növényvédő szer = méreg, akárhogy szépítgetjük.

A huszadik perc végére pedig reményt meríthetünk amint a végigkövetett egyirányú működés körfolyamattá zárul s immár zöldbe öltözve keringünk tovább a fenntartható kémiát alkalmazó helyi gazdaságok zárt fogyasztói láncában.

Szinkronizálva elérhető: civiljutub.hu/play.php?vid=268

 

Forrás: Élőfalu Hálózat 82. hírlevele és CivilJutub.hu - a magyar civilek és civil szervezetek videó-adatbázisa