Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

34 milliárd hulladékgazdálkodásra

  • 2007. március 07.
  • humusz
Indul az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 34 milliárd forint értékû észak-magyarországi regionális hulladék-gazdálkodási program I. ütemének beruházása; a kivitelezõ konzorciummal hétfõn Nyíregyházán írták alá a szerzõdést. Forrás: STOP/MTI

Az első fejlesztési szakasz 9 milliárd forint költségű munkálatait a budapesti Vegyépszer Rt. és a Közgép Rt., valamint a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Kft. alkotta konzorcium végzi. A kivitelezési szerződést Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke és Tímár Gyula, a konzorcium-vezető Vegyépszer vezérigazgatója látta el kézjegyével.

A program részeként 2008 végéig Kisvárdán és Nagyecseden épül regionális hulladéktelep, illetve Nyíregyházán hulladék-válogató telep, ahol 229 szabolcsi és 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település mintegy 600 ezer lakosának háztartási hulladékát helyezik el, ártalmatlanítják és hasznosítják újra.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Fülöp István, önkormányzati elnök elmondta: modern, a legszigorúbb európai környezetvédelmi követelmények szerint építik ki az észak-keletmagyarországi térségben a háztartási hulladékok biztonságos elhelyezésének rendszerét. Az I. ütemben épülő három nagy telephelyen a deponáló helyek mellett a szükséges infrastrukturális épületeket és az utakat is létrehozzák.

Parragh Dénes, az önkormányzati társulás fejlesztési munkaszervezetének igazgatója közölte: az első beruházási rész költségei a II. ütem tervezési kiadásait is tartalmazzák, így a térségben lévő, 196 mostani hulladék lerakóhely rekultivációjának megvalósítását is. Emellett a szelektív hulladék-gyűjtéshez eszköz-beszerzés szintén szerepel a 9 milliárd forintos pénzügyi keretben. Tímár Gyula, a Vegyépszer vezetője hangsúlyozta: a konzorcium olyan munkára törekszik, hogy a II. ütem tenderpályázatán is nyerési esélyei legyenek.

 STOP