Mit kezdhetek a textilhulladékkal?

  • A textilhulladékok szelektív gyűjtése általában nem megoldott, mivel ezen anyagok újrafeldolgozása hazánkban még nem terjedt el. A három legnagyobb hazai feldolgozó a Textrade Kft.Temaforg Kft. és a Tesa Kft., ők a felvásárolt hulladékból elsősorban fonalat és ipari vattát állítanak elő. Textilgyűjtő konténerekkel hulladékudvarokban, hipermarketek parkolóiban, köztereken lehet találkozni.

  • Abban az esetben, ha még használható ruhákról, ágyneműről van szó, azokat a rászorulóknak lehet adni, adományboltokban leadni. Leadás előtt mindig érdeklődjünk, hogy van-e kapacitás a fogadására!

  • A még jó állapotban lévő ruhákat lehetőség van bevinni a Magyar Vöröskereszt Önhöz legközelebb eső kirendeltségéhez.

  • Textilhulladékot fel lehet ajánlani a kisebb-nagyobb üzemekbe, gyárakba, lakatosműhelyekbe, ahol sokszor szívesen fogadják, mint géprongy.

  • A már nem hordható minőségű farmer ruhákat hazai vállalkozók is újrahasznosítják pl. Réthy Fashion, Old Blue. Az Old Blue számára a Humusz Házban gyűjtünk farmerokat, amiket nyitvatartási időben tudsz leadni.
  • A Humusz Háztól nem messze található Greenwerk Design Studióban is fogadnak (kizárólag) növényi szálasanyagú szövött vagy vékony kötött ruhákat, amelyekből papírt állítanak elő. Feltétel: alapanyagában min. 80%-ban pamut, len, kender, (viszkóz) vagy bamusz.  Típusában lepedő, ágyneműhuzat, szoknya, póló, ing stb. is lehet (minél nagyobb annál jobb). A stúdió befogadóképessége azonban korlátozott, előzetes egyeztetést igényel. Részletek iránt kérjük a humusz[kukac]humusz.hu címen érdeklődjenek.