Mi dobható a fővárosi "műanyag" gyűjtő konténerbe?

(For English scroll down.)

A közterületekre kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek telepítése, üzemeltetése és rendszeres ürítése a helyi önkormányzattal szerződésben álló közszolgáltató cégek feladata (lásd a Köztisztasági Egyesülés honlapján - www.koztegy.hu - ). Általánosságban elmondható, hogy a szigeteken azon hulladékfajták szelektív gyűjtése történik, melyeket az adott közszolgáltató másodnyersanyagként értékesíteni tud a hulladékfeldolgozó cégek felé. Azaz a területileg eltérő értékesítési lehetőségek szabják meg, hogy egy adott településen mely hulladékfrakciók szelektív gyűjtése valósulhat meg. Budapest területén például a sárga színű műanyaggyűjtő konténerekbe a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat (www.fkf.hu) a következő hulladékfajtákat várja:

  • üdítős, ásványvizes PET palackok (a flakonokat célszerű összelapítva, "laposra taposva" bedobni, mert így kevesebb helyet foglalnak, és több fér el a konténerben),
  • háztartási flakonok (pl. sampon, habfürdő) és azok kupakjai,
  • tejes, joghurtos poharak, margarinos dobozok (kimosva!), illetve
  • tiszta fóliák (szatyrok, zacskók, csomagoló fóliák)
  • italosdoboz (tetrapak)

 

A flakonokat célszerű összelapítva ("laposra taposva") bedobni, mert így kevesebb helyet foglalnak, és több fér el a konténerben.

Ne dobjunk a konténerbe: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kiöblített) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, illetve hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011. június 9-től fokozatosan Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és fémhulladékot. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt darab hulladékgyűjtő tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga színű műanyag- és a szürke színű fémkonténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyag- és a fémhulladékot. A kétféle hulladékot az ürítést követően különválogatják és újrahasznosítják. Az FKF Zrt. ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, és ezáltal nagyobb tisztaság és nyugalom uralkodjék a fővárosban.


 In the yellow plastic containers the following wastes can be disposed:

- beverage and water PET bottles (please dispose them flattened as they take up less place and thus more can be collected),
- household bottles as shampoo, lotion and their caps,
- plastic cups of yoghurt and dairy products (rinsed!),
- beverage boxes (TetraPak)
- clean thin plastics as bags, pochues, sachets, packaging covers.

Do not throw in: greasy, oily, contaminated (e.g. by chemicals, left-overs) bottles, packaging and styrofoam, CD/DVD discs, cassettes and cartridges, other plastic wastes as nylon stockings, because their recycling is not yet in operation!

Since 9th June 2011 in Budapest metal and plastics wastes are collected together. All 5 containers will be available at the eco-islands, however, both plastic and metal wastes can be disposed in the yellow and grey containers. The wastes will be sorted and recycled afterwards. FKF Zrt.'s intention is to reduce the pushing over of the containers (as it is usually done to retrieve cans) and maintain a clean and peaceful environment.