Hol találok környezetbarát termékeket?

Hazánkban is egyre több tudatos fogyasztó keresi a boltok polcain a környezet- (és egészség) barát alternatívákat, legyen szó akár bioélelmiszerekről, natúrkozmetikumokról, energiatakarékos berendezésekről, vagy természetes összetevőket tartalmazó tisztítószerekről. Ezt a fogyasztói igényt felismerve már számos élelmiszer-lánc és bolthálózat forgalmaz ilyen termékeket, sőt, vannak olyan üzletek, amelyek kifejezetten környezetbarát termékek forgalmazására szakosodtak.

Hogy hol lehet környezetbarát termékeket vásárolni? Tulajdonképpen akár bárhol, ha tudjuk, mit kell keresni. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, azonban mivel gyakran kérdezik meg tőlünk, hol érdemes vásárolni, néhány konkrétumot is írunk. A lista nem teljes. Szívesen veszünk további példákat, tapasztalatokat!

Piacok

A legtöbb piacon találkozhatunk helyi termelők termékeivel, illetve nagyobb eséllyel tudunk csomagolásmentesen vásárolni. Kifejezett bio- és/vagy termelői piacok előnyben!

 

Csomagolásmentes üzletek

Jelenleg Magyarországon négy üzletről tudunk, amely kifejezetten a hulladékmentesség jegyében nyitott meg. Budapesten a Ligeti Bolt  két helyen is (XIII., Katona József utca utca 9-11. és XI., Karinthy Frigyes út 14.), valamint a Ne pazarolj a Fő utca 79. alatt, továbbá Debrecenben a Cekker Bolt (Kossuth u. 49.).

 

Hulladékmentes.hu

A webáruházat Kump Edina környezetkutató alapította, aki maga is a hulladékmentes életmód elkötelezettje. A termékek kiválogatásánál különösen ügyel arra, hogy környezeti szempontból a legjobbak legyenek. Miután online áruházról van szó, az ország bármely pontjára rendelhető termék. A csomagolásnál is odafigyelnek, hogy minél kevesebb legyen.

Kuponkód: humusz

A kuponkód felhasználásával 5% kedvezmény jár neked, illetve a Humusz Szövetséget is támogatod!

 

Zöldbolt

10 éve jött létre a Zöldbolt, hogy egy helyen megtalálhatóak legyenek hétköznapi termékek, eszközök környezetbarát alternatívái. Két üzletük van, egy Budapesten (XII., Kiss János altábornagy u. 35.) és egy Veszprémben (Budapest út 58.), valamint házhoz szállítást is vállalnak webáruházukon keresztül.

 

Zöld Zug

Az Ökoszolgálat Alapítvány boltja és webshopja, környezeti tanácsadó irodaként is működik. Budapesten a Nádor utca 34. fsz. 2. szám alatt találhatóak meg.

 

Zöldpolc

A "zöld" minihipermarket 2010-ben jött létre, üzletük Budapesten (XI., Bartók Béla út 98-102) található, illetve házhoz is szállítanak termékeket.

 

Ökokuckó

Alapvetően környezetbarát tisztítószerekkel, mosószerekkel, natúrkozmetikumokkal foglalkoznak. Két üzletük van Budapesten (IV. Bőröndös utca 3.; III. Vízimalom s. 12.), webáruházat is üzemeltetnek.

 

Kenderkóc

Webáruházukban kézműves alapanyagokat lehet elsősorban beszerezni.

 

Mamamibolt

Környezetbarát baba-mama termékekre specializált üzlet (Debrecen, Cegléd u. 16.) és webáruház, de egyéb háztartási termékek is kaphatóak náluk.