A város előbbrevaló...

Nem nézhetjük ölbetett kezekkel a fõváros romlását! - a Budapest Társaság és az Élõlánc a pártoktól független összefogást sürget egy lakható város érdekében.


  • felhívás -

 

A Budapest Társaság kezdeményezéséhez csatlakozva alulírottak felhívjuk a városukért tenni kívánó polgárokat, állítsanak független jelölteket az önkormányzati választásokon, és szervezzék meg ezek összefogását. Azt szeretnénk, ha ez a szövetség a pártok jelöltjei előtt is nyitva állna. Tőlük azt kérjük, hogy még a választások előtt kötelezzék el magukat az alábbi célok megvalósítása mellett, tekintet nélkül a mindenkori pártérdekekre és egyéb szempontokra.

 

  1. Adjuk vissza a várost az ottlakóknak, a gyalogosoknak. Az elővárosi vasút- és a városi villamoshálózat fejlesztésével, a gépkocsiforgalmat korlátozó intézkedésekkel mérsékeljük a városra nehezedő elviselhetetlen közlekedési nyomást.

  2. Védjük meg a fákat, a zöldterületek maradékát a város tüdejét fojtogató ingatlanspekulációtól. Az új beruházásokat tereljük a felhagyott iparterületek felé.

  3. Fékezzük meg a bevásárlás központosítását, gondoskodjunk a közterek és főútvonalak világvárosi arculatáról. Anyagi kedvezményekkel ösztönözzük a történelmi városrészek megújulását.

  4. Akadályozzuk meg a világörökség elcsúfítását, a Duna partjára valamint az Andrássy út környékére tervezett, oda nem illő beépítéseket, bontásokat.

  5. Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosában egészségünk súlyos kockáztatása nélkül szeretnénk élni. A lég- és zajszennyezés enyhítése érdekében hozzunk hathatós intézkedéseket. A környezetvédelem költségeit, a közteherviselés elvének megfelelően, a szennyező fizesse, ne az adófizető.

  6. Rendezzük a város és vidéke kapcsolatát. A budapesti aglomeráció települései ne egymás rovására, hanem közös egyetértésben tervezzék jövőjüket. Helyezzük új alapokra a kerületek és a főváros viszonyát, hogy a város kormányozhatóvá váljék.

 

Derce Tamás, Újpest polgármestere

Ertsey Attila, a Kós Károly Alapítvány elnöke

Gerle János, az Országépítő főszerkesztője

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke

Schneller István, Budapest főépítésze

Weszelovszky Zoltán, a Budapest Társaság elnöke

 

Budapest, 2006. junius 7.

 

Junius 8-án, csütörtökön délelőtt 10-kor a Centrál Kávéházban sajtótájékoztatót tartunk, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Kapcsolat zoltan.weszelovszky@chello.hu

alany@axelero.hu 70-335-34-07