Utcabál az Operabál ellen

Te is megmártózhatsz a fényûzésben és sznobizmusban ha van legalább százezer forintod egy jegyre az operabálra. Ha viszont legszívesebben a cipõdre kennéd a társadalom krémjét, akkor gyere el velünk az operabál elötti zenés UTCABÁLRA, ahol kiröhögjük korunk öntelt burzsoáit! /
*Helyszín:* Budapest, VI. ker Andrássy út 22., az Operával szemben
*Idõpont:* 2005. február 25., 19h.


Február 25. a "rangos" társadalmi események napja lesz. Egy időben az Andrássy út két oldalán két különböző bál veszi kezdetét.

Az Operabál, egy rendezvény, amely kiváló alkalom arra, hogy az ország apraja-nagyja közül az utóbbi, politikusok és vezérigazgatók, médiasztárok és sztárügyvédek egymás vállon veregetésének kellemes elfoglaltságával töltsék idejüket, miközben egyúttal tanúbizonyságot is adhatnak eleganciájukról, jó modorukról és finom ízlésükről.

Olyan összejövetel ez, ahol egy egész ország sorsát befolyásolni képes urak és hölgyek csevegnek kristálypohárból pezsgőt kortyolva táncrenddel a kezükben. Ahol fiataluraknak és kisasszonyoknak nevezett elsőbálozók nyitótánca gyönyörködteti a közönséget, és ahol vágott virágok, kubai szivarok és francia parfümök illata keveredik a levegőben.

Míg az egyik oldalon az elit mennyiség-bűvöletében, a kultúrát prostituálva ünnepli saját magát, addig a túloldalon mindenki örömére Utcabált rendezünk. Mert számunkra a kultúra nem kifogás és nem ürügy. Mert benne és általa élünk egy társadalomban, mi mindannyian.

Célunk a közvélemény figyelmének felkeltése a velünk egy társadalomban élő embercsoportok mindennapos elszigeteltségére. Mindenki számára nyilvánvalóvá akarjuk tenni, hogy ahogy adott térben és időben rendőrkordon akadályozza az út két oldala közötti átjárást, úgy szabdalják mesterséges korlátok egymástól elzárt részekre a társadalmat.

Mi, szervezők és resztvevők, gyalogosan és biciklivel közlekedők tudjuk, Budapesten majdnem mindenhol lehet hajléktalanokkal találkozni. Mi, akik nem lakunk elitkörnyéken azt is tudjuk, szomszédaink közül milyen sokan élnek szegénységben.

Lesz koncert, vetítés, Tace-pao, szabad installációk, ételosztás, zsíros kenyér és forró tea.

Az Utcabál egyszerre kulturális rendezvény, politikai tett és demonstráció, társadalmi performance és műalkotás. Betörés a mások szabályai által átszőtt, sterilizált térbe. Szellentés a liftben. Takony a díszzsebkendőn.


Szervezők: Attac Magyarország, Benneálló Ellenállók

Letölthető plakát: http://attac.zpok.hu/IMG/jpg/balA42.jpg