Szerda este: Szalmabála építészet

straw_bale_house_400

Amikor az ember elõször hall szalmából épült házról, valószínûleg a három kismalac és a farkas meséje jut eszébe, mikoris a farkas egy fújással söpörte el az elsõ kismalac szalmaházát. A valóság azonban egészen más.

 

Szalmabálából a megfelelő technikákkal olyan otthon építhető, ami kitűnő hő- és hangőszigetelésű, ellenáll a tűznek, földrengésnek és a gazdája bátran nézhet szembe a farkasok helyett kószáló gázóraleolvasókkal.

Rengeteg előnyös tulajdonsága ellenére is csak az utóbbi 15 évben kezdett el rohamosan terjedni különösen az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa nyugati felén. A külföldön működő több mint 30.000 szalmaépület mellett az elmúlt 6 évben elkészült tucatnyi hazai épület is. Építésük közben erősen támaszkodtunk a külföldi tapasztalatokra, és a technikát hozzáigazítottuk a magyarországi lehetőségekhez is.

 

Az előadás célja, hogy ízelítőt adjon a témából a vele először találkozóknak, bátorítást és ötleteket az együtt gondolkodóknak, híreket az érdeklődőknek, és hathatós segítséget az építkezni készülőknek... vagyis elősegítse ennek a technikának és gondolkodásmódnak a magyarországi megismerését és elterjedését.

 

Az előadó: Mészáros Atila, szalmaház- és épületfizikai tanácsadó, a CereDom Építő Kft munkatársa

 

Az ingyenes előadás időpontja: 2007. május 9. (szerda) 18.00 óra

Helyszíne: Humusz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.