Ökofilmklub

Időpont: 
péntek, 2012, október 19 - 19:00 - 22:30
Helyszín: 
A38 hajó

Az A38 ökofilmklub bemutatja a  David versus Monsato  című filmet 2012. október 19-én 19 órai kezdettel

A vetítés helyszíne: A38 állóhajó, kiállítótér, bejárat a budai alsó rakpartról: Egyetemváros   A38 hajóállomás.
Megközelíthető még a 4-6-os villamos Petőfi-híd budai hídfő megállójától a Duna-partra gyalogolva.

A film Percy Schmeiser és felesége, Louise Monsanto elleni küzdelméről szól, akik idővel akaratlanul is ennek a világméretű harcnak az emblematikus figuráivá váltak. Tevékenységük ráirányította a figyelmet az óriáscég agresszív tevékenységére, s 2007-ben elnyerték az Alternatív Nobel-díjat (Right Livelihood Award).

A film után klubbeszélgetést tartunk a téma ismert hazai szakértőivel. Vendégeink lesznek:

  • Prof. Darvas Béla az MTA doktora (biológia), a Magyar Géntechnológiai Testület elnöke, a GMO-Kerekasztal tagja, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főosztályvezetője;
  • Prof. Heszky László az MTA doktora (biológia), akadémikus (Agrártudományok Osztály), a Magyar Géntechnológiai Testület tagja, a SzIE Genetika és Biotechnológia Intézetének tanára;
  • Prof. Székács András az MTA doktora (kémia), a GMO-Kerekasztal elnöke, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója.

Hazánk elvileg mentes a géntechnológiai úton módosított élőlényektől, (rövidítve Genetically Modified Organisms), ez azonban a gyakorlatban nem teljesen igaz. Több nálunk kapható élelmiszer is összefüggésbe hozható GMO alapanyagokkal. Így például nem kell ráírni a címkére, ha az állatokat GM-takarmánnyal etették. A közönség felbátorodásáig olyan kérdéseket fogunk érinteni, hogy:

  • Valójában mennyire GMO menetesek az élelmiszereink?; 
  • Eddigi ismereteink alapján veszélyesek-e a GM-élelmiszerek az egészségünkre? 
  • Mit veszíthet, illetve nyerhet Magyarország a GMO mentesség fenntartásával?
További információ: 
Gajárszky Áron www.okofilmklub.hu