Nulla Hulladék Turné programelem - Bortér és autómentes nap

Időpont: 
szerda, 2013, szeptember 18 - 08:00 - vasárnap, 2013, szeptember 22 - 17:00
Helyszín: 
Szeged

A Humusz Szövetség civil szervezetek tömörüléseként tizennyolc éve képviseli a hulladékmegelőzés ügyét. A Szövetség Nulla Hulladék Hálózatának jelenleg 52 helyi civil szervezet a tagja. A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

A Humusz Szövetség Nulla Hulladék Turnéjának célja, hogy csökkenjen a hazai hulladéktermelés. A Humusz e program keretében, tagszervezetei és a Nulla Hulladék Hálózata aktív közreműködésével országszerte több tucatnyi fesztiválon jelenik meg idén információs standjával, melyen előadásokkal, interaktív játékokkal, bemutatókkal várja az érdeklődőket. A látogatók számára gyakorlatias tanácsokkal, kiadványokkal szolgálunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet otthonunkat, életmódunkat és szemléletünket egyszerűen környezetbaráttá tenni.

Bortér és Autómentes nap:
Eljött az ősz, a szüret ideje. Ismét Bor térre kereszteljük Szeged legpatinásabb terét a Dóm teret. Tavaly a rendezvény megszületésekor lelkesen kezdtünk a szervezéshez, olyan érzésekkel, mint mikor egy család új lakásba költözik. Otthonos, de mégis inspiráló közeget igyekeztünk létrehozni, melyben rég nem látott ismerősök és mi magunk is, a teremtés jól eső örömével leülhetünk egy baráti beszélgetésre, egy pohár bor mellé, a Dóm tornyainak árnyékában. Az első Bor tér sikerein felbuzdulva újra segítségül hívtuk néprajzkutató barátainkat és berendeztünk egy korhű kocsmabelsőt, ahol igyekeztünk felidézni a korabeli borfogyasztási szokásokat. A téren felállított tárlatunk pedig képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat a Történelmi Magyarország borvidékeire, az első világháború előtt készült boros címkék segítségével. A leghíresebb termelők legfinomabb nedűinek kóstolása mellett, a magyar borok világának kevésbé ismert oldalát is szeretnénk megmutatni, hiszen fontos számunkra a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Bízunk benne, hogy rendezvényünk méltó követője lett az 1910-es év szeptemberében Szegeden megtartott Első Országos Szőlészeti és Borászati Kiállításnak, melyet így visszatekintve, nevezhetünk a borfesztiválok, boros rendezvények elődjének, hiszen ekkor vette kezdetét a nagyközönséget célzó borkóstoltatás. A hagyományokat felelevenítve szüreti felvonulással csalogatjuk borértő, borszerető vendégeinket 5 napig tartó mulatságunkra, ezzel adva meg a szőlőnek, a szüretelőknek, valamint a bornak a tiszteletet.

Időpont: 2013.09.18-22.
Helyszín: Szeged

Az esemény a CSEMETE szervezésével valósul meg.

Bővebb információ ezen a honlapon érhető el.

További információ: 
www.humusz.hu