Legyen neked is friss zöldség dobozod! Beszélgetés a közösségi mezőgazdaságról

Időpont: 
péntek, 2013, február 22 - 16:00 - 18:00
Helyszín: 
Francia Intézet, Budapest

A Tudatos Vásárlók Egyesülete meghívja a sajtó képviselőit  „A közösségi mezőgazdálkodás Európában és Magyarországon” című rendezvényére, ahol szó esik a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátteréről, és olyan európai dobozrendszerekről, amelyek követendő példát nyújthatnak. A 2013. február 22-én megrendezett előadáson a TVE svájci és magyar kezdeményezéssekkel ismerteti meg az érdeklődőket.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. 

A gyakorlatban a közösségi gazdaság egy gazdából és egy fogyasztói csoportból áll, akik kölcsönösen elkötelezik magukat az együttműködés mellett. Ezt gyakran egy kétoldalú megállapodásban is rögzítik. A vásárlók vállalják, hogy a gazdaság termékeit sokszor előre meghatározott áron és az egész szezonban/évben megveszik. Míg a gazda vállalja, hogy ebben az időszakban a közösség számára a lehető legjobb tudása szerint termelni.

A közösségi gazdaságoknak sok formája létezik, amelyek közül

  • részes rendszerben a vásárlók osztoznak a gazdaság valamennyi termékén és költségén;
  • dobozrendszer vásárlói mindössze azt vállalják, hogy adott időszakon át meghatározott értékben vásárolnak (lehetőleg előfizetéses alapon) a gazdaság termékeiből.

Időpont: 2013.február 22. (péntek) 16:00 – 18:00
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)

Program:

  • 16:00 – 16:15 Mi az a közösségi mezőgazdálkodás? Dobozrendszerek Európában és Magyarországon - Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete
  • 16:15 – 16:30 Közösségi mezőgazdálkodás Svájcban - Josy Taramarcaz, AGRIDEA (Svájc)
  • 16:30 - 16:45 CSA kezdeményezések Franciaországban és Németországban - Astrid Gerz, AGRIDEA, (Svájc)
  • 16:45 – 17:00 Biokert, Szigetmonostor - Egy magyarországi dobozrendszer bemutatása - Pető Áron, gazdálkodó (Biokert, Szigetmonostor)
  • 17:00  – 18:00 Pódiumbeszélgetés az előadókkal.  Moderátor: Horváth Gergő, Tudatos Vásárlók Egyesülete

A francia nyelvű előadások alatt tolmácsolást biztosítunk.

A részvétel ingyenes. Részvételi szándékát kérjük, jelezze Perényi Zsófiánál a [email protected] címen. További információk ugyanezen az e-mail címen vagy a 06 30 852 5214 telefonszámon kérhetőek.

A projekt a Svájci Hozzájárulás Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap valamint a Budapesti Francia Intézet támogatásával valósul meg.

További információ: 
Perényi Zsófia E-mail: [email protected] Telefon: 06 30 852 5214