Jamie Oliver leleplezi a baromfiipar rejtett titkait

Jamie Oliver, a világszerte ismert angol sztárszakács nemcsak kulináris kreativitásáról, hanem az állatok (különösen a haszonállatok) humánus tartása melletti kiállásáról is híres. Legújabb akciójában biológusokat, gazdálkodókat és újságírókat hívott meg gálavacsorájára, ahol azonban ízletes fogások helyett a baromfiipar gyomorforgató és kegyetlen titkai kerültek terítékre.

 

JAz erős idegzetűeknek szóló adást 2008. július 24-én, hétfőn tűzi műsorára a nálunk is fogható RTL2 német kereskedelmi csatorna. Jamie a kérdésre, miszerint szükség van-e a közönséget ilyen drasztikusan szembesíteni a tényekkel ezt válaszolta: "Mindenkinek, aki húst eszik, tudnia kell arról, hogy az honnan kerül a tányérjára."

Mi is sokat tehetünk az állatvédelemért, ha általunk ismert, humánus tartásmóddal dolgozó termelőtől vásárolunk. Ha erre nincs módunk, kérdezzünk rá kereskedőnknél az állati termékek eredetére. Tojásvásárlásnál mindig ügyeljünk a bélyegző első számjegyére: míg a 0 biogazdálkodásból, az 1 szabadon pedig tartott baromfitól származó tojást jelöl, addig a 2 zárt istállós, míg a 3 ketreces tartást takar. Ez utóbbinak jóérzésű ember kosarában nincsen helye.

További információk erről a témáról a Fauna egyesület kiadványában: RABOT EGYÜNK VAGY SZABADOT?

 

 

Forrás: Greenfo