"Föld Órája" akció - Csatlakozz!

A Föld Órája 2009 elnevezésû WWF akció a történelem eddigi legnagyobb klímavédelmi eseménye lesz. 62 ország 74 városa már jelentkezett, a cél, hogy a világon 1000 város és egymilliárd ember csatlakozzon!

 

Világszerte már 62 ország 71 városa csatlakozott a Föld Órája (Earth Hour) 2009 akcióhoz. A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet egymilliárd embert és 1000 várost szeretne a kezdeményezés mögé állítani. Arra kérik a világ lakosságát, vállalatait és az önkormányzatokat, hogy 2009. március 28-án, szombaton, 20.30 órakor kapcsolják le a világítást egy egész órára.

A Föld Órája célja, hogy eddig soha nem látott méretű, globális összefogást teremtsen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az akció bejelentésének időzítése szándékosan a Poznan-i ENSZ Klímakonferencia idejére esik, ahol a világ döntéshozói az új, globális éghajlatváltozási egyezményről tárgyalnak, melynek lezárása 2009 decemberében, Koppenhágában lesz.

„A világ vezetőinek érezniük kell, hogy jövő év végén Koppenhágában rajtuk lesz a világ szeme” – nyilatkozta Dr. Magyar Gábor, a WWF Magyarország igazgatója. „A Föld Órájával egy erőteljes jelzést küldünk nekik, hogy a világ lakossága figyelemmel követi a tárgyalásokat és valódi tetteket vár.”

A Föld Órája kezdeményezés Ausztráliából, Sydney-ből indult 2007-ben, és két év alatt világméretűvé nőtte ki magát. A 2009-es Föld Órájához többek között már csatlakozott Las Vegas, Los Angeles, London, Hong-Kong, Róma, Varsó és Dubai. 2009. március 28-án, 20.30 órakor bolygónk legismertebb nevezetességei borulnak sötétbe egy órára. Le fog kapcsolni például a világ legmagasabb épülete, a Burj Dubai, a Sydney Operaház, a CN Torony Torontóban és Európa legmagasabb épülete, a Federation Tower Moszkvában.

A WWF Magyarország bízik benne, hogy magyar városokat is üdvözölhetünk majd a résztvevők között. A 2008-as Föld Órája akcióban, amiben a világon csaknem 30 millióan vettek részt, Pécs és Budapest is lekapcsolta jellegzetes épületei díszkivilágítását. Remélhetőleg ők, és még sok más magyar település is csatlakozik 2009-ben. A gazdasági világválság megmutatta, hogy krízishelyzetben a világ képes az összefogásra és a gyors cselekvésre. Hasonlóan jelentős, többszintű döntések sora szükséges a gyorsan erősödő klímakrízis idején is.

Dr. Magyar Gábor hangsúlyozta, hogy 2009 kiemelt jelentőségű év lesz a klímavédelem terén, a Föld jövőjéről fogunk dönteni. Ebben az évben kell megszületnie annak az akciótervnek, mellyel a világ drasztikusan csökkenteni tudja az üvegházhatású gázok kibocsátását. Itt az idő, hogy olyan üzleti megoldásokba fektessünk, melyekkel korszerű, hasznot hozó, alacsony kibocsátású gazdaságot lehet teremteni.

A Föld Óráján való részvételre a www.earthhour.org weboldal magyar aloldalán lehet regisztrálni.

 

Forrás: WWF Magyarország