Az eltűnő homok nyomában

Időpont: 
csütörtök, 2013, november 14 - 18:00 - 20:00
Helyszín: 
Francia Intézet

Időpont: November 14. 18.00 
Helyszín: Francia Intézet, Budapest 1011, Fő u. 17. 

 Denis Delestrac dokumentumfilmje (74’, francia nyelven, magyar szinkrontolmácsolással) 

díjnyertes dokumentumfilm-rendező 2001-ben kezdett dokumentumfilm készítéssel foglalkozni. Az IMAX kasszasikert aratott 2 első filmjével : « Mystery of the Nile” (A Nílus relytéje) és a “Pax Americana and the Weaponization of Space” (Pax Americana és a tér militarizálása) címűekkel.

Több nemzetközi dokumentumfilm fesztiválra kerültek be alkotásai, ahol elismerő kritikákat kapott.

Legújabb filmje a “Sand Wars” (Az eltűnő homok nyomában). Ezen az epikus öko-thrilleren keresztül tárja fel a nagyközönség előtt az új aranylázat és egy zavarbaejtő tényt, miszerint vége felé járunk a homoktartalékunknak.

2013 májusában az ARTE sugározta Francia-és Németországban.

Mindkét országban ez volt a legtöbbet nézett dokumentumfilm. A “Sand Wars”-ot a PBS International forgalmazza majd az egész világon. 

A “Sand Wars” egy meglepő tényfeltáró dokumentumfilm, az egyik legtöbbet fogyasztott természeti kincsünkről, a homokról.

A megnövekedett kereslet miatt, a bolygó tartalékait veszély fenyegeti. A tengerpartok ¾-e keserves képet mutat, az erózió miatt el is tűnhetnek.

A homok forrása a szilícium-dioxid, egy olyan ásvány, ami megtalálható a borban, a tisztítószerekben, a papírban, a fogkrémben, kozmetikai termékekben és meglepően sok más a mindennapokban használt tárgyban.

Lakóházak, felhőkarcolók, hidak, repterek, járdák, mind részben a homokból épülnek fel. Ez egy olyan fontos képződmény, ami a modern világunk fejlődésének alapját képezi. A folyópartok, strandok fosztogatása az építőipar, a csempészbandák és a « homok maffiák » által a homok egy értékes árucikké vált.

A film első kézből mutatja be az új fajta "aranyláz" kitörését.

További információ: 
www.inst-france.hu