Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iskolai foglalkozásokat vállalunk!

  • 2009. szeptember 01.
  • humusz

Információ az foglakozásokról és a foglalkozások helyszínéről.

A Humusz Szövetség oktatási programjának célja a környezetvédelmi - elsősorban a hulladékkérdéssel kapcsolatos - ismeretek terjesztése, melynek kapcsán lehetőséget biztosítunk hulladékos tematikájú előadások meghallgatására és interaktív foglalkozáson való részvételre- általános iskolás korosztálytól a felsőoktatásban résztvevő hallgatókon át a pedagógus csoportokig minden szinten.

 

Oktatóterem és hulladékos kiállítás

Előadásaink, foglalkozásaink egyik helyszíne a Humusz Házban található színes, interaktív kiállítás. A terem egy képzeletbeli háztartást modellez, ahol bemutatásra kerülnek a(z) - egyébként hétköznapi tevékenységeink részeként megjelenő - hulladékképződési folyamatok. A gyerekek választ kaphatnak arra, hogyan kerül a veszélyes hulladék a garázsba; mitől dagad a konyhai szemetes; miért hemzseg a fürdőszoba a vegyszerektől; mi legyen a feleslegessé vált használati tárgyakkal vagy éppen mit tehetünk a postaládában landoló reklámküldemények garmadája ellen?!

A csoportoknak megtartott foglalkozások során szólunk a hulladék keletkezéséhez vezető okokról (reklám, fogyasztás), a hulladékkezelés jelenlegi módszereiről (lerakás, égetés), az általunk javasolt megoldásokról (megelőzés, újrahasználat, újrafeldolgozás) valamint a könyezetkímélő(bb) életvitel lehetőségeiről. Mivel elsősorban az élményszerzésen alapuló ismeretbefogadásra koncentrálunk, a foglalkozások alkalmával a játékos, könnyed, érdekes motívumokra helyezzük a hangsúlyt.

Igény szerint az egyes előadások alkalmával lehetőség nyílik a Humusz Szövetség „Szemét egy Film” című oktatóanyagának megtekintésére is. A kb 15 perces, humoros jelenetekből álló videofilm vitaindítónak használható a foglalkozásokon.

 

Kérjük, ha erre igényük van, akkor a Jelentkezési lapon jelezzék!

 

  

 

 

Tanösvény

 

Az oktatóközpontunk kertjéhez tartozó Városi Környezetvédelmi Tanösvény újfajta oktatási lehetőséget nyújt, hisz szemléletes és elgondolkodtató feladványokkal ellátott „kültéri tanteremről” van szó.

Az iskolai csoportok fogadására ősszel és tavasszal alkalmas bemutató játékos „állomások” formájában tárja fel az egyre növekvő mennyiségben keletkező hulladék okozta problémákat, illetve a csökkentés és a kezelés lehetőségeit. Az állomásokat jelző tábláknál színes grafikák segítik a csoportvezetők munkáját, akik elgondolkodtató kérdéseket vetnek fel a gyerekeknek az égetésről, lerakásról, újrafeldolgozásról és -használatról, vagy éppen a megelőzésről.

A tanösvényt magába foglaló kert is a megelőzés, hasznosítás, újrafeldolgozás jegyében került kialakításra. Az újrafeldolgozott műanyagból készült padok és kerítés, a bontott téglából és felszedett macskakőből kirakott utak, a régi homokozóból kialakított kerti tó, a törött raklapból összeállított komposztkeret vagy a kidobásra ítélt pezsgősüvegekből megépített ágyásszegélyek mind-mind gyakorlatban is egyszerűen megvalósítható példái a Humusz Szövetség által vallott nézeteknek.

A csoportok fogadása előzetes időpont egyeztetés alapján történik, bejelentkezés a tervezett dátumnál legalább három héttel korábban. (Eső esetén a tanösvényi előadás az oktatóteremben zajlik!)

 

 

      

 

A Jelentkezési lapon és az időpont egyeztetés során kérjük jelezzék, hogy mely helyszínen - oktatóteremben vagy a tanösvényen - szeretnék a foglalkozást és igényt tartanak- e a „Szemét egy Film” című oktatóanyagának megtekintésére!

 

 

Kapcsolatfelvétel:

Kavecsánszki Alexandra
Telefon: (06-1) 386-2648,
E-mail: oktatas (kukac) humusz.hu
Cím: 1111 Budapest, Saru utca 11.
www.humusz.hu