Szárítás, aszalás napon

  • 2016. augusztus 01. 02:00
  • Csilla

Nyár van. Otthon mindenki csak szenved a borzasztó hőségtől. A nagy melegben nincs is kedvünk kimenni a konyhába sütni főzni, mert attól csak még rosszabb lesz. Felcsap a 100-200 fokos gőz, megreked a „kajaszag“ és még sorolhatnám.

Amit ma bátorkodok bemutatni, annak köze van a konyhához, de mégis könnyed és nyári tevékenység. Nem kell más csak egy kés, zöldségek, gyümölcsök és egy jó nagy tálca, no meg a tikkasztó nyár.

Szárítás, aszalás

Elhagytuk  lassan a júliust és még csak nem is szárítottunk, aszaltunk pedig a szárított (liofilizált) termékek önmagukban is finomak. Felhasználhatjuk főzéshez sütéshez is, amivel különlegessé tehetjük ételeinket. Azt is fontos megjegyeznem, hogy tartósítás szempontjából ez az eljárás a legeredményesebb, nem véletlen, hogy a vándorló magyar is alkalmazta ezt a módszert. A kettő közti különbség csupán annyi, hogy az aszalás során marad víztartalma a terméknek, míg a szárításnál nem.

Száríthatunk vagy aszalhatunk különböző zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, péktermékeket egyaránt, akár húsokat és halakat is, de azokat csak óvatosan, én még nem próbáltam, viszont kóstoltam, igazi finomságok!

Általában 30 és 100 fok között beszélünk szárításról, de minél lassabban készül el, annál egyenletesebb eredményt érhetünk el.

Szárított, aszalt zöldségeket felhasználhatjuk levesekbe, akár készíthetünk belőlük házi instant darálékot vagy krémlevesekre mutatós díszítésként és ízanyagként is megállja a helyét.

 

Szárított répa

Szárított répa


Ha például paradicsomot szárítunk érdemes cikkekre vágni és utána nincs más dolgunk mint kirakni a napra és hagyjuk, nagyjából tíz óra alatt teljesen kiszárad. Utána olivaolajban zöldfűszerekkel összeöntve tárolhatjuk akár évekig. Ha sikerül beszerezni friss oregánót, akkor a paradicsommal együtt szárítsuk a napon. Paradicsomlekvár készítése során vagy bármely paradicsomszósz vagy pirítós tetejére is igazi különlegesség lehet.

 

szárított paradicsom

Szárított paradicsom zöldfűszerrel (kép és recept forrása: http://www.mindmegette.hu/felig-aszalt-paradicsom-48052)


Gyümölcsök közül egy idénygyümölcs példájával élnék, a sárgabarackkal. Süteményeket, chutney-kat, ragukat (főleg vadragukat) igazán feldobja.

A kenyeret, kalácsot hasznosíthatjuk panírként vagy akár dúsíthatunk vele édességeket (túrógombóc, máglyarakás) vagy készíthetünk belőle franciapirítóst vagy hamis aranygaluskát.

Egy szó mint száz továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a képzelet szárnyaljon, legyünk kreatívak és ne dobjuk ki feleslegesen a zöldséget, gyümölcsöt vagy kenyeret, mert biztos vagyok benne, hogy ezzel a kényelmes módszerrel különleges ízeket fedezhetünk fel, pedig alig dolgoztunk vele.

 

Brigi