Kenyeret és… paradicsomot a népnek!

  • 2016. július 01. 02:00
  • Csilla

A jó kenyér és az érett, zamatos paradicsom, mintha csak egymáshoz lettek volna kitalálva. Nem véletlen, hogy számtalan módon fogyasztják őket együtt. A mai gyűjteménybe főleg a mediterráneumból származó kenyeres-paradicsomos maradékmentő, és egyben könnyű nyári ételeket hoztam. Szikkadt, 2-3 napos kenyér, baguette, ciabatta, és akár ütődött, kicsit szottyadt, urambocsá’ penészedni készülő paradicsom. Nem ismeretlen vendégek a konyhában nyáron, de egyet se féljünk, ezekkel a receptekkel semmit nem kell kidobnunk!

 

A méltán híres és millió változatban készült gazpacho, és unokatestvére, a salmorejo andalúz finomságok. A salmorejo egyszerű, csupán néhány alapanyagból álló krémességével, a gazpacho a sokféle zöldség izgalmas kavalkádjával frissít fel a hőségben.

Gazpacho

•    4-5 érett, puha paradicsom, lehéjazva
•    1 kisebb kígyóuborka
•    kápia vagy kaliforniai paprika
•    kis fej vöröshagyma
•    1 nagyobb fokhagymagerezd
•    2-3 teáskanál borecet vagy balzsamecet
•    olívaolaj (kb. 5-8 evőkanál)
•    só, bors, pici őrölt kömény
•    5-6 nagyobb bazsalikomlevél
•    2-3 szál petrezselyemzöld
•    1 facsarás citromlé

A paradicsomot forró vízbe mártva lehéjazzuk és feldaraboljuk. Turmixba tesszük a felaprított hagymát, paradicsomot, az uborka és a paprika kétharmad részét, a zöldfűszereket, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük és simára turmixoljuk 1-2 perc alatt, akár több adagban is. Amikor sima, beleöntjük az ecetet és adagolva az olívaolajat tovább turmixoljuk addig, amíg kellemesen krémes, gazdag levest kapunk. Néhány kanál hideg vízzel hígíthatjuk, ha nagyon masszív lenne. A végén egy kis citromlével és fűszerezéssel, sózással igazítsuk ízlésünkhöz, és hűtsük le 1-2 órára. A maradék ubit és paprikát egész kicsire kockázzuk fel, ezekkel és friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Gazpacho

Forrás: https://www.flickr.com/photos/pgoyette/185019772/


Ezer éve, középiskolában spanyol órán megtanultuk a gazpacho receptjét, amiben, ezzel a verzióval ellentétben, volt áztatott kenyér is. Nyilván itt is lehetne mindenféle hitvitákat nyitni, hogy mi az eredeti recept, és hol kezdődik a salmorejo és hol a gazpacho, de egyszerűbb akár mindkettőt elkészíteni, vagy ötvözni a sok zöldséget a finom kenyeres alappal. :)

A salmorejo alapja a szikkadt, héjától megfosztott kenyér, amelyet langyos, picit ecetes vízbe áztatunk. Egyesek szerint egy éjszakára, mások szerint elég egy fél órára is. Én csak fél órára áztatom, és úgy is kiváló lesz a végeredmény.

Salmorejo

•    30 dkg szikkadt kenyér, baguette vagy ciabatta, vékonyan lehéjazva
•    1 kg érett, puha paradicsom, lehéjazva
•    2 gerezd fokhagyma
•    2 dl olívaolaj
•    1 ek. borecet vagy balzsamecet
•    só, bors

A kenyeret felkockázzuk és beáztatjuk langyos, fél ek. ecettel ízesített vízbe jó fél órára. A lényeg, hogy rendesen szétázzon. A paradicsomokat forró vízbe mártva lehéjazzuk, felkockázzuk. A kenyeret kinyomkodjuk és a paradicsommal együtt turmixba tesszük, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, pici bors, és simára mixeljük. Kisebb adagokban hozzáadjuk az olívaolajat, ha szükséges, hideg vízzel hígítsuk picit, adjunk hozzá egy fél ek. ecetet és sózzuk még ízlés szerint. Kicsit sűrű, krémleves jellegű állagot kell kapnunk, mint a gazpachonál. Hűtsük le pár órára. Akár magában, akár pár falat sonkával (néhol főtt tojással eszik!) is szuperkönnyű nyári vacsi.

Salmorejo

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salmorejo_cordobes.jpg


A Földközi-tengeren picit arrébb hajózva találkozhatunk a panzanellával Olaszországban. Talán mondanom sem kell, ahány ház, annyiféleképpen készítik. Elsőre furcsának tűnt szottyos kenyeret enni zöldségekkel, de a perzselő olasz nap alatt valahogy értelmet nyert ez az étel is.

Panzanella

•    fél kg szikkadt kenyér, baguette ciabatta, felkockázva (maradhat a héja is)
•    5-6 nagyobb érett paradicsom (maradhat a héja is)
•    1 kisebb fej (lila) hagyma
•    2 gerezd fokhagyma
•    1 kígyóuborka, vagy cukkini
•    1 ek kapribogyó (ezt el lehet hagyni, de nem érdemes)
•    opcionálisn paprika, szárított paradicsom, olajbogyó
•    1 marék bazsalikomlevél
•    fél marék petrezselyemzöld
•    5-6 ág kakukkfű vagy 2 ágacska rozmaring
•    só, bors, enyhén csípős fűszerpaprika opcionálisan
•    2 ek ecet (lehetőleg fehérbor vagy alma)
•    4-5 ek olívaolaj

A kenyeret felkockázzuk és pici olívaolajon forró serpenyőben átpirítjuk. Nem kell, hogy egyenletes legyen, sőt! A majdani tálalótálba tesszük a felkockázott paradicsomot, vékonyra szeletelt hagymát, a durván felaprított kapribogyót (és egy teáskanállal a levéből is), a finomra vágott zöldfűszereket, az ecetet, a reszelt fokhagymát, kicsit megsózzuk, borsozzuk, megküldjük jó 3 ek. olívaolajjal, kicsit elegyítjük-elkeverjük, és beleborítjuk a kenyeret. Egy célszerszámmal (fakanál, spatula) kicsit beletunkoljuk a kenyereket a paradicsomos fűszeres leveses alapba. Picit essenek szét a kenyérdarabok, de ne csináljuk belőle homogén masszát! A cél, hogy a kenyerek beszívjanak egy adagot a finom paradicsomos léből, de a hozzávalók még önálló formájukban felismerhetők legyenek!

Ezután még sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint, és minden extra zöldséget (uborkát, cukkinit, olajbogyót, paprikát, babot, zellerszárat, stb.) kockákra vágva hozzáadjuk, elkeverjük, és akár azonnal, akár némi hűtés után már fogyaszthatjuk is. Vadulhatunk sült paradicsom és hagyma hozzáadásával, vagy pirítsunk húsos szalonnakockákat, adjunk hozzá falatokra csipkedett sonkát, főtt tojást, parmezánforgácsokat, szárított paradicsomot.

Panzanella

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Italian_Panzanella.jpg

Lábjegyzet: Ha pirított kenyérszeleteket tunkolunk a paradicsomos-fűszeres-olívaolajos lötyibe, az is teljes értékű vacsinak számít, főleg egy pohár hideg fehérborral és egy jó könyvvel a teraszon! Leteszteltem!

Dóri

 

Kép forrása: http://springerskitchen.com/gazpacho/