Zsákolj! Házhoz menő szelektív gyűjtés

  • 2010. október 01. 02:00
  • graczek

A Humusz évek nyomja, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés sokkal hatékonyabb a jelenlegi gyűjtőszigetesnél. Becslések szerint most az összes termelődő települési szilárd hulladék kb. 15-18%-át gyűjtjük szelektíven, ami szinte semmi ahhoz képest, hogy a nagy része még mindig lerakókra kerül. A házhoz menő gyűjtéssel akár 60%-ra is feltornázhatnánk ezt a számot. A titok abban rejlik, hogy a lakosnak nem kell elcipelnie a hulladékot, hanem eleve külön gyűjti már házon belül. A társasházaknál ez külön kukák kitelepítését jelenti, a családi házas övezetekben inkább a zsákos megoldás működik.

No, erről a zsákos módszerről írnék, mert ez akkor tudna működni, ha a lakosság valóban megkapná háznál a zsákot. Kis hazánkban nem ez a gyakorlat. Eljutott hozzánk a Saubermacher és az Öko-Pannon közös hírlevele, amelyben azt olvashatjuk, hogy örömmel jelentik be a házhoz menő gyűjtés megkezdését egyik, Budapest agglomerációs övezetében lévő településen, Budakeszin. Azt írják, hogy a 120 literes zsákokból havonta egyet ingyen megkap mindenki, aki regisztrálja magát. Ehhez nem kellett mást tenni, mint a kijelölt 5 egymás utáni júniusi nap valamilyekén jórészt munkaidőben (igaz, egy szombati nap is meg volt adva) elfáradni a Polgármesteri Hivatalba. Ha ez nem jött volna össze – mondjuk egy nyaralás miatt –, akkor el lehet menni a helyi művelődési házba hétfőnként du. 3-6 között. Akinek nem elég az egy ingyenes, az vehet még két helyen plusz zsákot 150 Ft/db áron.

Ja, és értelemszerűen a gyűjtőszigetes megoldást megszüntették. Vajon mekkora értelme volt a gyűjtőszigetes rendszer kialakításának így?

Hány olyan ember lesz, aki a fenti „eljárásrendet” végigkövetve hozzá akar majd jutni egy zsákhoz? Nem lenne százszor logikusabb, hogy a kukásoktól lehessen megkapni, akik egyébként is ott járnak a házaknál? Rögtönzött közvélemény kutatásunk alapján az, aki eddig kivitte a cuccot a szigetre nem gyűjt többé külön, mert nem hajlandók zsákok után rohangászni, pláne nem fizetni azért, ami eddig korlátlanul ingyen volt. Hát, így kell egy jó ötletből torzszülöttet csinálni…

graczek